Imagine simbol

Criză politică în Germania. Alegeri anticipate pe 23 februarie 2025. Cine ar putea fi noul cancelar

Partidele de la guvernare și opoziția s-au înțeles pentru organizarea alegerilor anticipate pe 23 februarie 2025, relatează Reuters, citat de Observatornews. Data urmează să fie validată de președintele Germaniei, însă acest pas este considerat o formalitate. Este un compromis, ţinând cont că partidele de opoziție şi-au dorit alegeri anticipate în ianuarie iar cancelarul Olaf Scholz, la mijlocul lunii martie.

Opoziţia a avertizat că Germania riscă să rămână fără conducere într-un moment de criză economică peste care s-a suprapus victoria lui Donald Trump în SUA care aduce noi provocări diplomatice. Scholz a avertizat că organizarea alegerilor în ianuarie, aşa cum a solicitat de Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare, va supraîncărca autoritățile electorale în timpul sezonului de iarnă şi riscă să lase partidele nepregătite.

Inflația, războiul din Ucraina, concurenţa tot mai mare din partea Chinei și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă au creat furtuna perfectă pentru Germania, a cărei economie, cea mai mare din Europa, a prosperat datorită energiei ieftine din Rusia, a mânei de lucru ieftine din Europa de Est şi a pieţei din China.

În urma acestor veşti, indicele ZEW care măsoară nivelul de optimism pe care îl au analiștii cu privire la evoluțiile economice așteptate în următoarele 6 luni s-a prăbușit marți la 7,4 puncte, de la 13,1 puncte cât era în octombrie, o scădere mult mai accentuată decât se așteptau economiştii. „Cel mai probabil, rezultatul alegerilor din SUA este principalul motiv pentru aceasta”, a declarat președintele ZEW, Achim Wambach, citat de Reuters.

Friedrich Merz, liderul creștin-democraților (CDU), din care făcea parte Angela Merkel, este favorit în sondaje să preia funcţia de cancelar. El a exclus până acum să renunțe la aşa-numita frâna a datoriei, dar a promis marţi o reformă fiscală majoră.

Moţiunea de cenzură din 16 decembrie când parlamentul va decide soarta lui Scholz, va permite președintelui Frank-Walter Steinmeier să convoace alegeri anticipate.

Scholz, care conduce deocamdată un guvern minoritar cu sprijinul Verzilor, speră să obțină destul sprijin din partea opoziției pentru a adopta legi care să protejeze Curtea Constituțională de extrema dreapta și să sporească finanțarea pentru Ucraina înainte de a părăsi funcția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: