CSM a amânat, din nou, examinarea demersului lui Robu cu privire la urmărirea penală a unui judecător

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, din nou, examinarea demersului procurorului general interimar Dumitru Robu, cu privire la reținerea și desfășurarea perchezițiilor în cazul unui judecător. Președintele interimar al CSM Dorel Musteață a confirmat pentru NM că este vorba despre Olesea Țurcan. În toamna anului 2020, Țurcan a emis o decizie în favoarea lui Veaceslav Platon, în dosarul „Moldasig”. Hotărârea a fost anulată de Curtea de Apel. 

În cadrul ședinței extraordinare a CSM din 29 octombrie, membrii Consiliului au examinat demersul lui Dumitru Robu cu privire la urmărirea penală a unui judecător. Solicitarea a fost făcută, pentru prima oară, pe 16 noiembrie. CSM a decis atunci să apeleze la inspecția judiciară, cu toate că un alt demers al procurorului general interimar în privința unui judecător a fost aprobat în cadrul aceleiași ședințe.

Ședința din 23 noiembrie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Astfel, examinarea a început peste două săptămâni. Discuțiile au avut loc cu ușile închise. Ulterior, președintele interimar al CSM Dorel Musteață a anunțat că examinarea demersului a fost amânată, pentru că judecătorul vizat a cerut recuzarea unuia dintre membrii CSM.

Numele judecătorului vizat nu a fost făcut public în mod oficial. ZdG a scris cu trimitere la propriile surse că este vorba despre judecătoarea instanței din sectorul Râșcani al capitalei, Olesea Țurcan. Musteață a confirmat pentru NM informația, fără să precizeze ce i se impută. De asemenea, președintele interimar al CSM a menționat că membrul căruia i se solicită recuzarea este chiar el.

Cine este Olesea Țurcan?

Pe 19 noiembrie 2020, deputatul PAS Dumitru Alaiba a denunțat la CSM o serie de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Țurcan la pronunțarea sentinței în cazul WESNA LTD versus Comisia Națională a Pieței Financiare.

În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Pe 21 noiembrie 2020, Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care a solicitat instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Deputatul a reclamat atunci că un acționar, care deține oficial 4,99% din companie, a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova1 rămâne fără conducere la doar 3 luni de la numirea noului director? Membru-observator: „Este profund regretabil”

Ecaterina Covali ar fi demisionat din funcția de șefă a postului public de televiziune Moldova 1, la doar trei luni de la preluarea mandatului. Informația a fost făcută publică de membrul Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Corneliu Popovici, pe rețelele de socializare. Până în prezent, demisia nu a fost confirmată oficial nici de conducerea TRM, nici de Ecaterina Covali.

„Este profund regretabil când puținele persoane profesioniste și buni manageri de la Teleradio-Moldova sunt împinse spre demisie. Astăzi, doamna Ecaterina Covali, șefa TV Moldova 1, a fost nevoită să-și depună mandatul, după ce a expus o serie de nereguli grave în activitatea directorului general al TRM, Vlad Țurcanu. De ce? Pentru că a avut curajul să pună întrebări corecte”, a scris Popovici pe rețelele de socializare.

Corneliu Popovici mai precizează că a solicitat, în cadrul ședinței din 16 iulie a CSD, demisia directorului general al TRM, Vlad Țurcanu, invocând „grave disfuncționalități manageriale care afectează activitatea Companiei publice”. Totuși, potrivit lui Popovici, cererea sa nu a fost susținută de ceilalți membri ai Consiliului.

Directorul general al TRM nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că Ecaterina Covali a fost numită director adjunct al Teleradio-Moldova pe 10 aprilie. Vlad Țurcanu a anunțat, atunci, că aceasta va coordona activitățile editoriale și administrative ale posturilor publice Moldova 1 și Moldova 2.

Pe 1 iulie, în mediul online a apărut o scrisoare semnată de nouă angajați ai Moldova 1, inclusiv Ecaterina Covali, în care acuză conducerea companiei publice că le-ar ignora atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”.

Contactat de NewsMaker, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului, la rândul lui, de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: