Andrei Mardari / NewsMaker

CSM condamnă declarațiile lui Popșoi privind judecătorii „moderat de corupți”: „Denigrare generalizată”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat marți, 8 aprilie, la declaraţiile recente ale ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, precum că ,,în sistem au rămas doar judecătorii moderat corupți”. Într-o postare pe rețelele de socializare, CSM a remarcat că etichetările generalizate în spațiul public de către demnitarii de stat de rang înalt afectează grav imaginea tuturor magistraților din sistemul judecătoresc.

Potrivit CSM, orice declarație de acest gen fără o fundamentare factuală, fără probe pertinente, fără date relevante „reprezintă o denigrare generalizată a tuturor judecătorilor și afectează credibilitatea societății în judecători și în actul de justiţie în ansamblu”.

„Mai mult ca atât, aceste declaraţii afectează grav credibilitatea în rezultatele reformei în domeniul justiției promovate insistent în ultimii patru ani, or, fenomenul corupţie, în cazul în care, fiind depistat urmează a fi combătut prin tragerea la răspundere individuală a fiecăruia pentru faptele comise”, se menționează în postarea CSM.

În acest context, CSM a solicităat demnitarilor de stat să se abțină de la declaraţiile care „afectează imaginea sistemului judecătoresc, dar și credibilitatea rezultatelor reformei în sistemul justiției”.

Anterior și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a condamnat declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi și i-a cerut acestuia să prezinte scuze publice. „Orice acuzație trebuie să fie susținută prin probe concrete și judecată în instanță, nu lansată în mod nechibzuit în spațiul public”, se arată în comunicatul Asociației.

Vicepremierul Mihai Popșoi a declarat în cadrul unui interviu la Atlantic Council TV: „În ultimii 3 ani am eliminat din sistem cei mai corupți judecători. Au rămas doar cei moderat de corupți“.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: