Comisia Pre-Vetting

„CSM Expirat”. Mesajul cu care a venit la discuții cu Comisia Pre-Vetting ultimul candidat la funcția de membru al CSM

Comisia Pre-Vetting l-a audiat pe judecătorul Alexei Paniș, ultimul candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul interviului din 12 ianuarie, judecătorul a purtat un tricou alb pe care era imprimat mesajul – „CSM Expirat”.

Candidatul Alexei Paniș a înaintat două cereri prin care a cerut recuzarea membrilor Comisiei, Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu. Ambele cereri au fost respinse, întrucât ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat, în recuzări, nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei.

În cadrul audierii, membrii Comisiei au adresat candidatului mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică, cum ar fi:

– Modalitatea prin care candidatul a dobândit mai multe bunuri imobile și mobile, din sursele de venit ale membrilor familiei, pentru  care nu au fost prezentate documentele confirmative; 

– Sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către un membru apropiat al familiei;

– Discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.

Totodată, Comisia a vrut să clarifice circumstanțele nedeclarării unui pretins conflict de interese de către Alexei Paniș, în examinarea unei cauze în instanță.

Amintim că Alexei Paniș a intrat în vizorul public după ce, în data de 31 decembrie 2021, a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Asta după ce în 28 mai 2021, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!



If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Un moldovean a fost reținut în Rusia. FSB susține că ar fi spionat în favoare Ucrainei

Un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan, Federația Rusă. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR). Informațiile au fost raportate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-un comunicat din 21 iulie.

Potrivit FSB, în 2024, moldoveanul ar fi inițiat și menținut contact, prin aplicația de mesagerie Telegram, cu un reprezentant al GUR. „Acționând la indicațiile coordonatorului său, a colectat și a transmis informații către serviciul de informații ucrainean cu privire la una dintre unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse și la o întreprindere din complexul militar-industrial aflată pe teritoriul regiunii Riazan”, a menționat instituția.

FSB susține că, în schimb, GUR i-a promis bărbatului, conform solicitării acestuia, sprijin pentru a părăsi în siguranță Rusia către Franța. Potrivit FSB, scopul bărbatului era ca, ulterior, să se înroleze într-o „formațiune armată ucraineană, interzisă pe teritoriul Federației Ruse”, care participă la acțiuni de luptă alături de militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse în Ucraina.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru „trădare de patrie sub formă de spionaj”. Instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, FSB a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: