IPN

CSM s-a răzgândit: Vladislav Gribincea rămâne în concursul pentru funcția de judecător la CSJ

Juristul Vladislav Gribincea a revenit în concursul pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată, pe 28  mai, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pe de altă parte, membrii CSM consideră drept nefondate reproșurile formulate de Gribincea, care a susținut că cerințele pentru candidați sunt excesiv birocratizate și neclare.

După o ședință închisă la cererea candidatului, președintele CSM, Sergiu Caraman, a propus admiterea lui Gribincea la concurs. Decizia a fost susținută în unanimitate. După aceasta, președintele a explicat că cererea candidatului privind anularea parțială a deciziei, în urma căreia el a fost exclus din concurs pe 21 mai, este nefondată. Acesta a menționat că decizia este legală, întrucât candidatul nu a prezentat certificatul medical care să ateste conformitatea cu cerințele pentru candidatura la funcția de judecător al CSJ.

Potrivit lui, CSM își revocă decizia în mod independent, deoarece există temeiuri legale pentru aceasta. Este vorba despre faptul că consiliului i s-a transmis un certificat medical emis candidatului încă în timpul participării sale la concursul pentru funcția de procuror general în 2019. De asemenea, Caraman a menționat că, deși cu întârziere, candidatul a prezentat și recomandările necesare pentru participarea la concurs. În concluzia, CSM a considerat că excluderea candidatului din acest motiv ar fi fost nedreaptă.

Amintim că, pe 21 mai, CSM a declarat inadmisibil dosarul lui Vladislav Gribincea, candidat la funcția de judecător la CSJ. Decizia a fost luată, potrivit CSM, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. În replică, juristul Vladislav Gribincea a anunțat că va contesta decizia și a criticat unele rigori impuse de CSM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: