Cu Leancă, PL, ACUM, PUN și acum cu „Împreună“. Cum explică Țîcu rupturile cu diferite formațiuni

Octavian Țîcu, candidatul Blocului „Împreună” la scrutinul prezidențial, a numit „evoluții” rupturile sale cu diferite formațiuni de-a lungul carierei politice. Precizarea a fost făcută după ce NewsMaker l-a întrebat, în timpul dezbaterilor electorale de la ProTV Chișinău, dacă va putea menține relații politice stabile pe termen lung, dat fiind faptul că până acum nu a reușit să construiască parteneriate de durată cu nici o formațiune. Aceste evoluții, a menționat Țîcu, sunt o consecință „a particularității vieții noastre politice, în care anumiți oameni folosesc ideea de integrare europeană pentru a se acoperi de propriile interese”.

„De-a lungul carierei dumneavoastră politice nu ați reușit să construiți parteneriate de durată cu nici o formațiune, fie că vorbim despre colaborarea cu Iurie Leancă, blocul ACUM sau PUN. Acum sunteți candidatul blocului Împreună, care s-a scindat la puțin timp după lansare. Cum explicați aceste rupturi de-a lungul timpului cu diferite formațiuni politice, relația pe care ați avut-o cu diferite formațiuni politice, și considerați că veți putea menține relații politice stabile pe termen lung?”, a fost întrebarea NewsMaker.

„Aceste evoluții în spectrul politic moldovenesc sunt o consecință a particularității vieții noastre politice, în care anumiți oameni folosesc ideea de integrare europeană pentru a se acoperi de propriile interese. Eu am pledat și voi pleda întotdeauna pentru consolidarea forțelor proeuropene și unioniste și consider că am avut o contribuție fundamentală la evoluția acestor diferite forme de coaliții în diferite perioade și cred că faptul că blocul Împreună, patru partide politice m-au ales în calitate de candidat vorbește despre credibilitatea și încrederea pe care ei o au în personalitatea mea și consider că această consolidare mă reprezintă și ne reprezintă pe toți împreună”, a răspuns Țîcu.

„Până la urmă au rămas trei formațiuni care vă sprijină”, a precizat moderatoarea dezbaterilor electorale. „E adevărat, dar este trecut. Noi am consolidat blocul. Mulțumesc celor de la CUB că m-au votat, 22 de oameni de la CUB m-au votat în calitate de candidat și îi așteptăm alături de noi după alegerile prezidențiale”, a comunicat Țîcu.

Menționăm că dezbaterile electorale „EU vreau să fiu președinte” sunt realizate de postul de televiziune ProTV Chișinău împreună cu Asociația Promo-LEX și în parteneriat cu Radio Europa Liberă Moldova, NewsMaker și Privesc.eu.

***

Țîcu este doctor în științe istorice. Este sportiv de performanță, a obținut de 7 ori titlul de campion al Republicii Moldova la box. Potrivit alegeri.md, în perioada 26 iulie 2015 – 20 august 2015, Țîcu a fost membru al Partidului Popular European din Moldova. Iar în perioada 26 februarie 2013 – 31 mai 2013 a fost ministru al tineretului și sportului, fiind promovat de Partidul Liberal. A fost și membru al Partidului Unității Naționale, cu agendă unionistă. Iar în perioada 2019-2021 a fost președintele formațiunii politice. Între 2019-2021 a fost deputat pe listele Platformei „Demnitate și Adevăr”.

Pe 4 august, blocul „Împreună” a anunțat că ex-deputatul Octavian Țîcu este candidatul blocului la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Detalii AICI. În momentul anunțului din bloc făceau parte: Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Igor Munteanu a fost singurul lider al unuia din cele patru partide-fondatoare ale Blocului „Împreună” care nu a participat la conferința de presă pentru prezentarea lui Octavian Țîcu. Pe 9 august, Munteanu a anunțat că membrii Coaliției nu vor susține candidatura lui Țîcu și părăsesc Blocul „Împreună”. Detalii AICI. Între timp, Munteanu a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale însă nu a fost înregistrat de instituția electorală în calitate de candidat. Detalii AICI.

Țîcu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, de către Comisia Electorală Centrală, pe 23 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicușor Dan, reacție la interdicția lui Ceban și întâlnirile cu oficiali români: „Nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”

Interdicția de intrare pe teritoriul României aplicată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost aplicată în rezultatul unei evaluări de securitate națională. Declarația a fost făcută de președintele român, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Nicușor Dan a precizat că „nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale”.

„Unul din aceste mecanisme a fost accesat și în cazul domnului Ceban. Acesta și este motivul pentru care nu putem să facem mai multe comentarii”, a răspuns Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă această măsură are un caracter punctual, având în vedere că Ion Ceban a fost primit în ultimii ani de mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, președintele României a răspuns: „Asta nu se va mai întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională, asta e ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

În privința duratei interdicției – cinci ani – și nu zece, care reprezintă următoarea treaptă prevăzută de lege, Nicușor Dan a precizat că și această decizie a fost fundamentată, la fel, pe considerente de securitate.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe 10 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a revenit cu noi acuzații. Acesta susținea că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de PAS la alegerile prezidențiale din România. Președinția de la Chișinău a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Și ministrul Educației și Cercetării, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a respins acuzațiile. Potrivit lui, măsura are legătură cu faptele edilului, nu cu PAS. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului. De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: