Cu suportul UE și PNUD Moldova, circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic

Aproximativ 50 000 de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic. Inițiativa, care este implementată cu sprijinul Uniunii Europene și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Guvernul a aprobat două regulamente ce se referă la mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la cetățeni pentru programele de eficientizare a consumului de resurse energetice. Scopul regulamentelor aprobate este de a facilita implementarea Programului de vouchere pentru electrocasnice și Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, ambele măsuri sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Concret, Programul de vouchere pentru electrocasnice prevede un suport financiar ce acoperă 80% din costul unui aparat mare (frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe) asumat de proiect, în timp ce familia beneficiară va trebui să contribuie cu 20% din contravaloarea respectivului echipament. Prin intermediul platformei „EcoVoucher”, care se află în proces de definitivare și care este dezvoltată pe baza Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică“, vor fi identificate circa 50 de mii de familii cele mai vulnerabile din punct de vedere energetic. De asemenea, vor fi oferite și vouchere gratuite pentru becuri LED. Costul total al programului este de $5,8 milioane.

Scopul Programului de vouchere este de a reduce consumul de energie electrică odată cu înlocuirea obiectelor de uz casnic mai eficiente decât cele deținute de familiile selectate, pentru ca în final consumatorii vulnerabilii să achite facturi mai mici.

Programul este implementat în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), autoritate ce va deschide un contul exclusiv pentru încasarea contribuției de 20% și finanțarea programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice. După etapa de experimentare, acesta urmează a fi instituționalizat în cadrul AEE.

În cazul celui de-al doilea program, de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic, va fi modernizată rețeaua de termoficare internă din cadrul a patru blocuri din orașul Chișinău, selectate în baza unui concurs public.

Asociațiile de proprietari:
– CCL 201 din strada Mircea cel Bătrân 34;
– CCL 119 din strada Hâncești 60/2;
– APC – A0110-0053 din bd. Dacia 39/3;
– ACC 50/33 din strada Bulgară 35.

Partea de grant din cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană va fi la fel de 80%, asociațiile de proprietari vor achita o contribuție din valoare lucrărilor de 20%, în maxim 12 luni de la finalizarea lucrărilor. Costul de implementare a prezentului program este estimat la 1 milioane.

Și în al doilea caz contribuția beneficiarilor va fi colectată de AEE, bani ce vor fi refolosiți pentru alte inițiative similare.

Prevederile hotărârii de guvern urmează a fi aplicate pe parcursul perioadei de implementare a programelor descrise mai sus (august 2023 – decembrie 2024).

După valorificarea integrală a mijloacelor financiare alocate de către PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, Executivul urmează să asigure continuitatea finanțării inițiativelor date prin continuarea programului de vouchere și crearea fondului pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial. Acestea vor contribui la sporirea securității energetice, cu accent pe eficiența energetică și creșterea gradului de reziliență a populației și economiei naționale la șocurile energetice internaționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Perchezițiile în cazul blocului din Durlești: 13 persoane vizate, 10 recunoscute ca bănuite

Centrul Național Anticorupție a raportat că 13 persoane sunt percheziționate, pe 19 iunie, în cazul blocului din Durlești. Acestea – responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ afectat de incendiu – urmează a fi audiate. Potrivit CNA, organul de urmărire penală a instituției a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 10 persoane.

Potrivit CNA, perchezițiile sunt efectuate împreună cu procurorii mun. Chișinău într-un dosar pornit pe infracțiuni conexe corupției. „13 persoane, responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ situat pe str. Tudor Vladimirescu 75/1 din or. Durlești, afectat de incendiul din 16 mai, sunt percheziționate, astăzi, urmând a fi audiate de ofițerii de urmărire penală”, a precizat instituția.

Reprezentanții Centrului au adăugat că, în colaborare cu Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, au stabilit un cerc de persoane, implicate în proiectarea și construcția blocului menționat și anume: responsabili de la Primăria or. Durlești; responsabili din cadrul ÎM Chișinău proiect; ex-angajați ai Agenției Supraveghere Tehnică; ex-angajați ai Direcției Situații Excepționale; diriginte de șantier; proiectant; responsabil tehnic; beneficiarul construcției; proprietarul terenului și alte persoane care au intermediat procesele de lucru.

„Organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 10 persoane”, au comunicat reprezentanții CNA.

Amintim că, în dimineața zilei de 19 iunie, reprezentanții CNA au confirmat pentru NewsMaker că ofițerii instituției efectuează percheziții la domicilii și instituții publice în cazul blocului din Durlești. Se menționa că perchezițiile aveau loc inclusiv la Primăria orașului Durlești.

***

Amintim că incendiul de la Durlești s-a produs în după-amiaza zilei de 16 mai. A luat foc mansarda unui bloc de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu. Focul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai. 

Pe 19 mai, reprezentanții PAS au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Formațiunea a precizat că urmează a fi ridicat un acoperiș provizoriu.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulateorganelor de drept.

Mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din Durlești au rămas fără certificate de atestare profesională. Documentele le-au fost retrase după ce au fost constatate abateri în toate etapele de realizare a construcției. Informația a fost comunicată pe 16 iunie de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: