cafe creme de la creme
Максим Андреев, NewsMaker

Cum a ajuns Moldova în luna iunie până la al doilea val de COVID. În două infografice

Numărul de îmbolnăviri de COVID în Moldova a crescut brusc la sfârșitul lunii mai, iar la mijlocul lunii iunie, numărul cazurilor noi de coronavirus înregistrate timp de o zi a depășit de două ori cifrele din luna aprilie. Autoritățile și OMS motivează această situație prin relaxarea măsurilor de carantină și nepăsarea cetățenilor, care au încetat să respecte regulile de securitate. NM a adunat în două infografice toate informațiile despre valul de contaminări și despre creșterea numărului de cazuri active de COVID în Moldova.

Conform datelor Ministerului Sănătății, de la 15 mai, când a fost anulată starea de urgență, până la 16 iunie, în Moldova s-au depistat, în medie, câte 203 cazuri noi de coronavirus pe zi. Cu o lună mai devreme, de la 15 aprilie până la 14 mai, în Moldova se înregistrau în medie câte 122 de cazuri de coronavirus pe zi.

Igor Pokanevici, Șeful Oficiului regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Moldova, a comunicat, în interviul acordat pentru NM „Pandemia este un tsunami”, că o asemenea creștere a numărului de contaminări este cauzat de faptul că la sfârșitul lunii aprilie, în Moldova au început să fie anulate treptat măsurile de carantină. O altă cauză, potrivit afirmațiilor sale, este ieșirea în masă a oamenilor din case în zilele de odihnă și de sărbătoare.

„În cazul oricărei creșteri a numărului de cazuri, ar trebui să mergem cu 5-7 zile înapoi (aceasta este perioada aproximativă de incubare a virusului) și să vedem, ce a precedat aceste creșteri. De exemplu, au fost creșteri la 14 mai și la 21 mai. Minus 5-7 zile și vedem că anume în această perioadă, au început să fie relaxate măsurile de carantină și la 8-9 mai – zile de sărbătoare, oamenii au ieșit din case. Și creșterea din 21 mai a fost cauzată, în mare parte, de zilele de odihnă”, a declarat Igor Pokanevici pentru NM.

Menționăm că un număr mare de cazuri de coronavirus în Moldova a fost înregistrat și în zilele de 24 și 25 aprilie (184 și 194 de cazuri) – la cinci zile de la Paște, care a fost sărbătorit la 19 aprilie. Alte 264 de cazuri noi de COVID-19, în Moldova s-au înregistrat la 6 iunie – la doar șase zile după ce la Chișinău și Bălți și-au reluat activitatea piețele centrale. Numărul record de pacienți noi cu coronavirus în Moldova a fost înregistrat la 11 iunie – 406 cazuri. Agenția Națională de Sănătate Publică au motivat această situație prin faptul că de la 6 până la 8 iunie, în Moldova a avut loc Paștele Blajinilor.

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă din 12 iunie, că o altă cauză a creșterii numărului de cazuri noi este nepăsarea oamenilor care neglijează măsurile de securitate în locurile publice: nu respectă distanța socială și nu poartă măști.

 

Odată cu creșterea numărului de contaminări, crește și numărul de cazuri active de COVID-19 (adică al celor care se tratează de coronavirus). Dacă la 15 aprilie, în Moldova erau 1697 de pacienți care se tratau de coronavirus, la 1 mai, numărul lor a ajuns până la 2631, la 15 mai – 3265, 1 iunie – 3433, iar la 16 iunie – 4930 de persoane.

 

Conform datelor Ministerului Sănătății, până în seara de 16 iunie, în Moldova s-au înregistrat 12 254 de cazuri de coronavirus, inclusiv 375 – doar în ultimele 24 de ore. De la începutul epidemiei, 423 de persoane din Moldova au decedat din cauza COVID-19, 6901 s-au vindecat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: