Numărul de îmbolnăviri de COVID în Moldova a crescut brusc la sfârșitul lunii mai, iar la mijlocul lunii iunie, numărul cazurilor noi de coronavirus înregistrate timp de o zi a depășit de două ori cifrele din luna aprilie. Autoritățile și OMS motivează această situație prin relaxarea măsurilor de carantină și nepăsarea cetățenilor, care au încetat să respecte regulile de securitate. NM a adunat în două infografice toate informațiile despre valul de contaminări și despre creșterea numărului de cazuri active de COVID în Moldova.
Conform datelor Ministerului Sănătății, de la 15 mai, când a fost anulată starea de urgență, până la 16 iunie, în Moldova s-au depistat, în medie, câte 203 cazuri noi de coronavirus pe zi. Cu o lună mai devreme, de la 15 aprilie până la 14 mai, în Moldova se înregistrau în medie câte 122 de cazuri de coronavirus pe zi.
Igor Pokanevici, Șeful Oficiului regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Moldova, a comunicat, în interviul acordat pentru NM „Pandemia este un tsunami”, că o asemenea creștere a numărului de contaminări este cauzat de faptul că la sfârșitul lunii aprilie, în Moldova au început să fie anulate treptat măsurile de carantină. O altă cauză, potrivit afirmațiilor sale, este ieșirea în masă a oamenilor din case în zilele de odihnă și de sărbătoare.
„În cazul oricărei creșteri a numărului de cazuri, ar trebui să mergem cu 5-7 zile înapoi (aceasta este perioada aproximativă de incubare a virusului) și să vedem, ce a precedat aceste creșteri. De exemplu, au fost creșteri la 14 mai și la 21 mai. Minus 5-7 zile și vedem că anume în această perioadă, au început să fie relaxate măsurile de carantină și la 8-9 mai – zile de sărbătoare, oamenii au ieșit din case. Și creșterea din 21 mai a fost cauzată, în mare parte, de zilele de odihnă”, a declarat Igor Pokanevici pentru NM.
Menționăm că un număr mare de cazuri de coronavirus în Moldova a fost înregistrat și în zilele de 24 și 25 aprilie (184 și 194 de cazuri) – la cinci zile de la Paște, care a fost sărbătorit la 19 aprilie. Alte 264 de cazuri noi de COVID-19, în Moldova s-au înregistrat la 6 iunie – la doar șase zile după ce la Chișinău și Bălți și-au reluat activitatea piețele centrale. Numărul record de pacienți noi cu coronavirus în Moldova a fost înregistrat la 11 iunie – 406 cazuri. Agenția Națională de Sănătate Publică au motivat această situație prin faptul că de la 6 până la 8 iunie, în Moldova a avut loc Paștele Blajinilor.
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă din 12 iunie, că o altă cauză a creșterii numărului de cazuri noi este nepăsarea oamenilor care neglijează măsurile de securitate în locurile publice: nu respectă distanța socială și nu poartă măști.
Odată cu creșterea numărului de contaminări, crește și numărul de cazuri active de COVID-19 (adică al celor care se tratează de coronavirus). Dacă la 15 aprilie, în Moldova erau 1697 de pacienți care se tratau de coronavirus, la 1 mai, numărul lor a ajuns până la 2631, la 15 mai – 3265, 1 iunie – 3433, iar la 16 iunie – 4930 de persoane.
Conform datelor Ministerului Sănătății, până în seara de 16 iunie, în Moldova s-au înregistrat 12 254 de cazuri de coronavirus, inclusiv 375 – doar în ultimele 24 de ore. De la începutul epidemiei, 423 de persoane din Moldova au decedat din cauza COVID-19, 6901 s-au vindecat.