Un conflict interetnic continuă la Otaci deja a doua zi. După o încăierare în masă din ajun, la 25 iunie, aproape o sută de romi au blocat drumul la Otaci, acuzând poliția de inacțiune în timpul incidentului. Cei de la poliție afirmă că totul este sub control, iar situația este monitorizată deja de două zile de batalionul cu destinație specială „Fulger”. Primăria Otaci a solicitat deja ajutorul liderilor comunității de romi din Soroca. NM a analizat, cum a izbucnit conflictul interetnic de la Otaci, are el vreo legătură cu presupusa „tentativă de viol” și ce va fi mai departe în acest oraș.
Cum a început totul
Conflictul de la Otaci a început cu un incident care a avut loc la 21 iunie. În presă a apărut o informație precum că la 21 iunie, niște bărbați – așa cum s-a menționat – de origine romă ar fi încercat să violeze o tânără. Cei care i-au luat apărarea au fost bătuți.
NM a reușit să ia legătura cu Natalia Druță, o locuitoare din Otaci și mama tinerei în cauză. Aceasta ne-a comunicat că în seara de 21 iunie, fiica sa a venit la ea la serviciu și i-a spus că merge la Nistru. „Peste cinci minute, ea m-a sunat și a început să strige că are nevoie de ajutor. Se poate vedea din camerele de supraveghere, care sunt la mine la serviciu, că eu și alte două colaboratoare am alergat imediat spre ea”, a menționat Natalia Druță.
Femeia a înțeles din spusele fiicei că aceasta a fost agresată de trei romi, care „au început să o tragă de cămașă”. Un coleg de clasă al fetei, în vârstă de 18 ani, și un vecin de-al acesteia, de 14 ani, au încercat să-i ia apărarea. În urma încăierării, colegul de clasă a ajuns la spital, cu traumatisme, iar vecinului i-a fost traumat nasul.
Natalia a spus că a informat poliția despre acest incident. „Slavă Domnului, nu s-a întâmplat nimic cu fiica”, a subliniat ea.
Cei de la poliția din localitate au confirmat că au recepționat plângerea Nataliei și au deschis un dosar despre acte de huliganism. Iana Molceanova, purtătorul de cuvânt al poliției din raionul Ocnița, a precizat că dosarul nu a fost calificat ca „tentativă de viol”, pentru că la audierile de la poliție, tânăra a spus că „nimeni nu a atins-o cu mâinile”.
În același timp, aceasta a confirmat faptul că agresorii erau în stare de ebrietate, iar ea „s-a speriat foarte tare”. Menționăm că și mama tinerei a confirmat că s-au plâns la poliție pe motivul încăierării și nu al tentativei de viol.
De la protest până la aruncarea cu pietre
Peste două zile de la incident, la 24 iunie, Natalia Druță și cu mamele adolescenților traumatizați au plecat la primărie, pentru a discuta despre această situație. Discuțiile despre incident au trecut în plan interetnic.
Aceasta a comunicat pentru NM că au cerut să fie invitați și jurnaliști, pentru a le povesti, „ce s-a întâmplat în realitate”. Potrivit afirmațiilor Nataliei Druță, în presă a apărut un reportaj în care se afirma că romii ar fi fost snopiți în bătaie de adolescenți, deși anume aceștia din urmă au avut de suferit cu adevărat.
Natalia afirmă că după acest reportaj, romii au început să spună că „rușii îi tratează prost”. În timpul vizitei sale la primărie, lângă clădirea administrației orășenești s-au adunat și alți locuitori ai orașului care „își fac griji pentru copiii lor”.
Natalia Druță insistă că încăierarea în masă a început din cauza provocării romilor. Aceasta afirmă că femeile rome care au venit la primărie au început mai întâi să strige insulte la adresa protestatarilor, apoi au lovit pe cineva din aceștia. Ea spune că de la aceasta, a început încăierarea dintre romi și locuitorii orașului de origine ne-romă.
„Apoi s-a pornit mulțimea peste mulțime. Romii au fugit într-o curte și de acolo au început să arunce cu pietre, scânduri, au împrăștiat cu un spray cu piper”, a spus ea. Femeia a mai menționat că în replică, protestatarii rămași în drum au început să arunce cu pietre. Potrivit afirmațiilor Nataliei Druță, reprezentanții ambelor părți s-au ales cu traume ușoare. „Unui bărbat din mulțimea noastră i-au spart capul, iar în mulțimea romilor, a căzut un băț peste capul unei fete care filma totul”, a mai spus ea.
„Vreau să precizez. Noi nu avem pretenții față de toți romii. Dar la noi, în centrul orașului, sunt romi foarte bogați care fac tot ce doresc. Avem cunoscuți romi care trăiesc aproape de noi. Aceștia nu au mers la protest. Ei nu-i susțin pe acei romi”, a precizat Natalia Druță.
Ea mai spune că orășenii de origine romă distribuie deja pe rețelele sociale fotografiile femeii și fotografiile altor protestatari, cu îndemnurile „să se clarifice” cu aceștia. Natalia afirmă că este amenințată și intenționează să se plângă la poliție din această cauză.
Menționăm că de cealaltă parte, conflictul părea un pic altfel. În seara de 24 iunie, un locuitor din Otaci, de origine romă, s-a adresat către redacția NM. Acesta a transmis o înregistrare video de la încăierare și a comunicat că „își bat joc de reprezentanții de etnie romă, iar colaboratorii poliției ajută infractorii”. Romii au considerat că cele întâmplate sunt un atac asupra lor. Pe rețelele sociale, tinerii din comunitatea romă numesc cele întâmplate „răzbunare” împotriva lor.
View this post on Instagram
Ce spun cei de la poliție
Poliția a fost insuficientă pentru reglementarea conflictului: a fost nevoie de intervenția batalionului cu destinație specială „Fulger”. Potrivit afirmațiilor lui Dmitrii Zavroțchi, primarul orașului, unii participanți la încăierare s-au ales cu traumatisme ușoare. „Nimeni n-a avut nevoie de asistență medicală”, a precizat el.
La rândul său, Iana Molceanova, purtătorul de cuvânt al poliției raionului Ocnița, a menționat că în ce privește încăierarea, la poliție nu a parvenit niciun fel de plângeri și mesaje despre victime. Ea mai spune că poliția verifică cele întâmplate pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați. Încă nu se știe dacă la examinarea cazului se va ține cont de faptul că în acest conflict a fost un aspect etnic.
Molceanova a mai spus că protestul de lângă primărie nu a fost unul stihiinic. Potrivit acesteia, în ajunul încăierării, mama unuia dintre adolescenții care au participat la încăierarea din 21 iunie, a îndemnat locuitorii orașului, prin intermediul rețelelor soiale, să iasă la protest.
Protest supravegheat de serviciile speciale
Conflictul nu s-a terminat cu încăierarea. La 25 iunie, aproape 100 de romi au blocat drumul de la Otaci. Ei sunt nemulțumiți de „inacțiunea” poliției în timpul încăierării.
Dmitrii Zavroțchi, primarul de Otaci, a menționat pentru NM că situația este monitorizată de poliție și de batalionul „Fulger”, iar protestul se desfășoară deocamdată în mod pașnic. Primarul a mai spus că în ultimul timp, în oraș au fost câteva tentative de escaladare a conflictului interetnic.
Zavroțchi a spus că liderii comunității rome din Soroca sunt așteptați la primărie, la 25 iunie. Menționăm că la Soroca trăiește Artur Cerari, baronul romilor, dar și alți lideri ai comunității. În discuțiile pe marginea acestei situații vor mai participa mamele adolescenților implicați în încăierarea din 21 iunie.
Iana Molceanova, purtătorul de cuvânt al poliției din raionul Ocnița, a subliniat faptul că acum, poliția „ține sub control situația [privind protestul]”.
Video-uri de la protest au fost publicate pe canalele de telegram anonime.
UPDATE. Pe rețelele sociale și în grupurile orășenești din Otaci continuă să apară îndemnuri ale romilor de a nu judeca întreaga națiune după acțiunile „a doi infractori”. Altfel, și romii vor demonstra că sunt „o forță”, susține un internaut. „Dar ce vom obține din aceasta, oameni buni?”, s-a întrebat internautul. Aceste declarații au fost urmate de numeroase comentarii negative cu îndemnuri de „a-i ține pe ai săi” și de explicații că locuitorii orașului „se tem pentru copiii lor”.
Și cititori din Otaci de origine romă transmit pe adresa NM screenshot-uri cu amenințări la adresa lor. În special, cu sfaturi „de a se închide în casă”.
Comisia Situații Excepționale a primăriei orașului Otaci a impus un șir de restricții. Astfel, se interzice comercializarea băuturilor alcoolice după ora 19:00 și organizarea discotecilor pe teritoriul orașului Otaci.
De asemenea, se interzice conglomerarea persoanelor pe străzile Ștefan cel Mare și Sfânt, Prieteniei, Libertății și Doina din orașul Otaci. După ora 20:00, minorii se vor putea afla în locurile publice doar în prezența adulților.
Măsurile sunt valabile în perioada 25 iunie-9 iulie 2021.
***
Potrivit recensământului populației din anul 2014, în Otaci locuiesc puțin peste 6 mii de persoane. Majoritatea acestora o constituie romii (3 mii de persoane) și ucrainenii (2 mii).
Potrivit afirmațiilor lui Dmitrii Zavroțchi, primarul de Otaci, încăierări dintre romi și alți locuitori ai orașului au mai fost de nenumărate ori, pur și simplu acestea nu au avut o asemenea rezonanță în presă. Cei de la poliție au precizat că, în ultimul timp, n-au fost informați despre alte încăierări similare.