Cum explică avocatul Domnicăi Manole prejudiciile morale de 800 000 lei
Full Article 4 minutes read

Cum explică avocatul Domnicăi Manole prejudiciile morale de 800 000 lei

Avocatul Domnicăi Manole, Angela Popil, a explicat de ce instanța a adjudecat în favoarea clientei sale, din bugetul de stat, suma în mărime de 800 000 lei cu titlu de prejudiciu moral și suma în mărime de 4 500 lei cu titlu de cheltuieli de judecare a pricinii. Declarațiile au fost făcute pe 9 februarie pe rețelele de socializare.

Acțiunea în încasarea prejudiciului moral și compensarea cheltuielilor de judecare a pricinii a fost formulată și depusă în instanța de judecată pe 11 august 2022.

Avocata explică că Domnica Manole a fost pusă în situația să-și demonstreze nevinovăția.

„Fiind acuzată public de comiterea unei infracțiuni care viza în principal pronunțarea unei hotărâri judecătorești bazată pe propria sa convingere în calitate de judecător și care ulterior a fost casată doar pentru simplul fapt că judecătorii instanței ierarhic – superioare au dat o altă interpretare prevederilor legii materiale aplicate în speță, ingerința serioasă în viața privată a Doamnei Domnica Manole și familiei sale, inclusiv tăcerea și lipsa de reacție a Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Magistraturii după pronunțarea sentinței de achitare, a justificat formularea unei acțiuni în instanță în vederea revendicării compensațiilor morale pentru suferințele și umilința publică la care a fost supusă Doamna Manole Domnica în calitatea sa de judecător”, a explicat ea.

Potrivit Angelei Popil, o dată cu pornirea procesului penal Domnica Manole a fost supusă unei persecuții fără precedent pentru deciziile adoptate în calitatea sa de judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău.

Totodată, avocatul comunică că cauza s-a judecat în ședință publică la care au participat reprezentanții Procuraturii Generale și Ministerului Justiției, iar instituțiile au obiectat doar asupra cuantumului solicitat.

„Nici reprezentantul Procuraturii Generale și nici reprezentantul Ministerului Justiției nu au fost în capacitate să comunice instanței de judecată care este, după părerea instituțiilor pe care le reprezintă, cuantumul compensației care poate fi acceptat , lăsând acest aspect la intima convingere a instanței. Este dreptul Procuraturii Generale și Ministerului Justiției să conteste în ordine de apel Hotărârea Judecătoriei Chișinău sediu Centru din 08.02.2023, iar instanța de apel urmează să dea apreciere temeiniciei și legalității concluziilor reținute de instanța de fond la temelia hotărârii adoptate”, a punctat ea.

Precizăm că Republica Moldova ar putea achita actualei președinte a Curții Constituționale Domnica Manole suma de 800.000 lei. Este vorba despre prejudicii morale, în urma atragerii ilegale la răspundere penală în anul 2017 pentru „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii”. Hotărârea a fost pronunțată, pe 8 februarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Fostul procuror Eugen Rurac, care a instrumentat dosarul pornit în 2016 împotriva președintei Curții Constituționale Domnică Manole, dar a renunțat trei ani mai târziu la învinuiri, consideră că decizia instanței, care a dispus ca acesteia să îi fie achitate prejudicii morale de 800 de mii de lei, este una ilegală.

Amintim că Domnica Manole a fost judecată pentru faptul că în anul 2016, fiind judecător la Curtea de Apel, a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost interzisă organizarea unui referendum ce ține de modificarea Constituției și revenirea la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct. Ca urmare, Manole a fost demisă din postul de judecător, pe numele său fiind pornit un dosar penal.

În anul 2019, Domnica Manole a fost achitată după ce procurorii au renunțat la acuzații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: