Parlamentul a găzduit o ședință în cadrul căreia a fost prezentată Metodologia privind combaterea și prevenirea bullyingului. Evenimentul a fost organizat de către deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Angela Munteanu-Pojoga, care este și autorul inițiativei legislative prin care a fost reglementată noțiunea de „bullying”.
La ședință au participat inclusiv reprezentanți ai Ministerului Educației, Avocata poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu, pedagogi și reprezentanți ai societății civile.
Metodologia privind combaterea și prevenirea bullyingului a fost elaborată de Ministerul Educației, în baza legii antibullying, adoptată anterior de Parlament.
„Ne dorim ca această metodologie să facă parte a politicilor de prevenire a violenței față de copii și de adolescenți în fiecare instituție din țara noastră. Această metodologie este cea care ne va aduce un cadru clar, conceptual și practic și ne va ajuta să înțelegem cum să facem față situațiilor de bullying. După mine, este un document consistent, cu anexe explicite, clare și practice”, a comunicat Munteanu-Pojoga.
La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă prin care se reglementează noțiunea de „bullying”. Modificările normative se referă la principiul nonviolenței și al nediscriminării. Potrivit documentului, autoritățile responsabile urmau să elaboreze normele metodologice pentru aplicarea Legii și să propună practici de prevenire și combatere a acestui fenomen.
***
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de bullying. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!