Cum s-a pregătit Vladimir Plahotniuc să părăsească Republica Moldova și unde a plecat fostul lider democrat
Full Article 2 minutes read

Cum s-a pregătit Vladimir Plahotniuc să părăsească Republica Moldova și unde a plecat fostul lider democrat

Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în dupa-amiaza zilei de vineri, 14 iunie, după ce Partidul Democrat a decis să cedeze puterea politică, se anunță într-un articol al portalului Anticoruptie.md. Mai mult, Plahotniuc și-a planificat fuga din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Aceeași investigație relevă că fostul lider democrat a plecat la Miami, SUA. 

Potrivit sursei citate, pregătirile pentru plecarea din Republica Moldova au început în martie 2019. Anume atunci au fost trimise actele de obținere a vizei americane la biroul companiei de consultanță „Candela Eig Jurgens LLC” din Miami. Documentele obținute de portalul Anticoruptie.md relevă faptul că Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019. Aceeași sursă arată că fostul președinte al PDM avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani.

De asemenea, Plahotniuc a optat pentru o viză de investiții de tip VISA-E2. Acest tip de viză se referă la „investiții substanțiale” pe care candidatul este obligat să le facă pe teritoriul SUA.

Reședința din SUA menționată de Plahotniuc în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux de câteva zeci de etaje în zona de coastă, iar chiria lunară a unui astfel de apartament este de peste 15 000 de dolari americani.

Amintim că ieri, 13 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a comunicat că Vladimir Plahotniuc, dar și familia acestuia nu sunt eligibili pentru a primi viză americană, întrucât „acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”.

De asemenea, pe 3 decembrie 2019, Vladimir Plahotniuc a primit interdicție de intrare pe teritoriul Elveției și a Liechtensteinului până pe 2 decembrie 2029.

Precizăm că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: