anticoruptie.md

Cum s-a pregătit Vladimir Plahotniuc să părăsească Republica Moldova și unde a plecat fostul lider democrat

Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în dupa-amiaza zilei de vineri, 14 iunie, după ce Partidul Democrat a decis să cedeze puterea politică, se anunță într-un articol al portalului Anticoruptie.md. Mai mult, Plahotniuc și-a planificat fuga din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Aceeași investigație relevă că fostul lider democrat a plecat la Miami, SUA. 

Potrivit sursei citate, pregătirile pentru plecarea din Republica Moldova au început în martie 2019. Anume atunci au fost trimise actele de obținere a vizei americane la biroul companiei de consultanță „Candela Eig Jurgens LLC” din Miami. Documentele obținute de portalul Anticoruptie.md relevă faptul că Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019. Aceeași sursă arată că fostul președinte al PDM avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani.

De asemenea, Plahotniuc a optat pentru o viză de investiții de tip VISA-E2. Acest tip de viză se referă la „investiții substanțiale” pe care candidatul este obligat să le facă pe teritoriul SUA.

Reședința din SUA menționată de Plahotniuc în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux de câteva zeci de etaje în zona de coastă, iar chiria lunară a unui astfel de apartament este de peste 15 000 de dolari americani.

Amintim că ieri, 13 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a comunicat că Vladimir Plahotniuc, dar și familia acestuia nu sunt eligibili pentru a primi viză americană, întrucât „acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”.

De asemenea, pe 3 decembrie 2019, Vladimir Plahotniuc a primit interdicție de intrare pe teritoriul Elveției și a Liechtensteinului până pe 2 decembrie 2029.

Precizăm că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: