Cuplu de activiști civici cu trei copii a lăsat Moldova pentru Anglia: „Nu mai stăm în ambuteiaje, nu mai respirăm aerul poluat, nu mai întâlnim fețe înăcrite”
Full Article 5 minutes read

Cuplu de activiști civici cu trei copii a lăsat Moldova pentru Anglia: „Nu mai stăm în ambuteiaje, nu mai respirăm aerul poluat, nu mai întâlnim fețe înăcrite”

Un cuplu de activiști civici din Republica Moldova, Ion și Alina Andronache, a emigrat în Marea Britanie. Împreună cu cei trei copiii, aceștia s-au stabilit în regiunea Somerset din Anglia. Ei mărturisesc că nu le-a fost deloc ușor să plece din țară, însă acum se bucură de avantaje pe care nu le aveau la Chișinău: mai puține ambuteiaje, acces la educație și sport de performanță și „mai puține fețe înăcrite”.

Ion Andronache povestește că este la a treia tentativă de a emigra, anterior încercând să se stabilească la Viena, iar ulterior în Danemarca. Acesta își justifică plecarea nu prin sistemul educației, Mitropolia care i-a spulberat visul de a deveni preot și nici măcar pe birocrația care l-a făcut să eșueze în construirea afacerii cu clătire olandeze. Nici măcar războiul izbucnit în țara vecină nu a fost principalul motiv.

Nu am plecat nici din cauza conducerii țării, deși mie personal mi-au dat suficiente motive de dezamăgire, chiar dacă aș crede că-i cea mai bună conducere pe care am avut-o de la independență încoace. În plus Alina în continuare lucrează cot la cot cu deputați și miniștri făcând proiecte de lege și ajutându-i să guverneze țara”, scrie Ion Andronache.

Adevăratul motiv care i-au făcut să plece ar fi oportunitățile pe care le oferă o altă țară pentru copiii lor.

„Deși toate cele scrise mai sus poate au jucat un mic rol la gândul de emigrare, noi de fapt am plecat pentru a le oferi copiilor noștri oportunități pe care ei nu le au în Moldova. Știți deja că toți trei practică sportul (fotbal și tenis), iar dacă îți dorești să ajungi în sportul de performanță trebuie să fii acolo unde se face performanță. Dar am plecat și pentru noi adulții. Am vrut o viață mai liniștită…iar în Chișinău era stresant să locuiești, din toate punctele de vedere”, a precizat Ion.

La moment, familia locuiește în regiunea Somerset din Anglia, orașul Frome, fiind unicii moldoveni din localitate. Copiii cuplului au fost înmatriculați la o școală primară catolică, care în Moldova i-ar fi costat peste 15 000 euro.

„Școlile din oraș sunt toate foarte bune, iar noi am ales să mergem în școala primară la una catolică. Copiii acolo pe lângă toate disciplinele obișnuite, mai primesc și educație creștină. Însă asta nu exclude în niciun fel drepturile omului, diversitatea și studiile despre celelalte religii mari. Ei învață despre toate acolo și în plus au diferite cluburi after school sportive, de muzică, etc. Aparent e o școală obișnuită, însă în Moldova ar fi trebuit să scot cel puțin 15.000 euro din buzunar pe an pentru ca copiii mei să aibă parte de astfel de educație…sau poate nici aceia nu ar fi de-ajuns”, mărturisește familia.

Ion Andronache mărturisește că nu i-a fost ușor să emigreze, dar acest lucra le-a făcut viața mai liniștită și plăcută.

„Nu e ușor să emigrezi cu 3 copii. Nici nouă nu ne-a fost ușor, pentru că nu suntem milionari și nici nu suntem angajați la companii care să ne aștepte cu totul de-a gata atunci când ajungem. Însă am reușit, iar acum locuim intr-o casă spațioasă, cu grădină (în care Alina sădește flori iar copiii le rup cu mingea), la 7 minute pe jos de centru și la 2 minute de parcul central. Nu mai stăm în ambuteiaje, nu mai respirăm aerul poluat din Chișinău, nu mai întâlnim la fiecare pas fețe înăcrite și nu ne mai certăm cu autoritățile, cerându-ne drepturile și cerându-le să-și îndeplinească obligațiunile. Deși programul nostru zilnic nu s-a schimbat aproape deloc…adică tot avem de lucru și de alergat zilnic cu copiii pe la antrenamente, viața noastră a devenit totuși mai liniștită și plăcută”, a adăugat el.

Totuși, cuplul susține că nu a uitat de țara sa și că sunt mândri că copiii lor vor cunoaște limba, cultura și tradițiile noastre.

„Noi în continuare ne iubim țara, cultura și neamul. Peste tot unde merg cu jobul meu (unul care nu este de vis, dar suficient pentru un trai decent în UK) mă mândresc să spun că sunt din Moldova, le povestesc unde se află și mereu mă bucur când oamenii cunosc diferite lucruri despre noi. Alina în continuare va face activism în Moldova plecând acolo de câteva ori pe an, va continua să lucreze cu autoritățile și ONG-urile pentru ca să facă din țara noastră un loc mai bun. Totodată mă bucur că am emigrat la o vârstă destul de conștientă a copiilor mei. Chiar dacă ei nu se vor mai întoarce în Moldova, vor cunoaște limba, cultura și tradițiile noastre. Ei se vor simți moldoveni… sau români din Moldova. Iar asta e bine”, a încheiat Ion Andronache și a dezvăluit că lucrează la un roman.

Amintim că Ion Andronachea devenit cunoscut datorită vlogului „Ortodoxia – pentru că așa trebuie”, pentru care a fost exmatriculat de la facultatea de teologie. În ultimii ani, acesta a criticat în repetate rânduri practicile discriminatorii promovate de biserică. Soția sa, Alina Andronache este activistă civică și expertă pe drepturile femeilor și a egalității de șanse, și ea autoarea unui vlog. De asemenea, aceasta colaborează cu guvernul Republicii Moldova pe mai multe inițiative cu privire la drepturile femeilor și educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: