Marea Britanie își extinde flota de submarine nucleare: Starmer a anunțat noua strategie de apărare

Guvernul britanic va construi până la 12 submarine nucleare de atac și va investi masiv în modernizarea capacităților militare. Măsurile fac parte din planul Strategic Defence Review care are obiectivul de a aduce forțele armate într-o stare de alertă, scrie BBC.

Premierul Keir Starmer a anunțat luni, în cadrul unei vizite la șantierul naval BAE Systems din Scoția, că Regatul Unit va extinde semnificativ flota de submarine nucleare și va accelera procesul de reînarmare în contextul provocărilor de securitate internațională.

„A sosit momentul să transformăm modul în care ne apărăm”, a declarat premierul Keir Starmer muncitorilor de la şantierul naval Govan al BAE Systems din Scoţia, afirmând că „va pune capăt golirii de conţinut a forţelor armate” britanice. „Atunci când suntem ameninţaţi direct de state cu forţe militare avansate, cel mai eficient mod de a le descuraja este să fim pregătiţi”, a explicat el.

Printre cele 62 de recomandări acceptate de guvern se numără construirea a cel puțin șase noi fabrici de muniție, achiziția a până la 7.000 de arme cu rază lungă de acțiune fabricate în Marea Britanie și implementarea unor noi sisteme de comunicații pentru câmpul de luptă. De asemenea, va fi înființat un Comandament Cibernetic și Electromagnetic, care va gestiona operațiunile ofensive și defensive în spațiul digital, după ce rețelele militare britanice au fost ținta a peste 90.000 de atacuri cibernetice în ultimii doi ani.

În plus, Starmer a subliniat că majorarea bugetului pentru apărare de la 2,3% la 2,5% din PIB până în 2027, cu obiectivul de a ajunge la 3% pe termen lung, va contribui nu doar la securitate, ci și la crearea de locuri de muncă și creștere economică.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: