Curg amenzile și avertizările de la CA: Patru posturi TV, sancționate cu 55 de mii de lei pentru modul în care au reflectat campania electorală
Full Article 2 minutes read

Curg amenzile și avertizările de la CA: Patru posturi TV, sancționate cu 55 de mii de lei pentru modul în care au reflectat campania electorală

Consiliul Audiovizualului (CA) anunță că a sancționat în ședința din 17 noiembrie patru furnizori de servicii media pentru modul în care au reflectat campania electorală. Membrii CA au aplicat șase amenzi în valoare totală de 55 de mii de lei și au emis o avertizare publică pentru abaterile constate în cel de-al nouălea raport de monitorizare.

CA anunță că a monitorizat, în perioada 6-12 noiembrie 2023, 13 servicii de televiziune, care au declarat că vor reflecta alegerile locale generale din 5 noiembrie, curent. Controlul a vizat respectarea prevederilor ce țin de informarea corectă în cadrul principalelor programe de știri din orele de maximă audiență de seară și/sau în emisiuni de informare electorală.

Astfel, Jurnal TV a fost amendat cu 25 000 de lei pentru că a abordat subiecte cu conținut electoral în programele „Ora expertizei”, „Secretele puterii” și „Триггер”, iar TVC 21 cu 10 000 de lei, pentru prezența subiectelor electorale în emisiunea „Истина”.

În același timp, TVC 21 a fost amendat cu 5 000 de lei pentru că în programul „Главное” mai multe subiecte au fost prezentate în mod unilateral, cu omiterea informațiilor și a punctelor de vedere importante pentru înțelegerea contextului.

„Moderatorul a dat dovadă de lipsă de imparțialitate când nu a intervenit pentru a echilibra declarațiile făcute de invitați, iar lipsa documentării contravine principiilor informării corecte prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA)”, anunță CA.

La fel, potrivit sursei citate, în cazul TVC 21 imaginile foto prezentate în programele informative „NEWS Digest” nu au fost însoțite de sursa de proveniență, așa cum prevede CSMA, furnizorul fiind sancționat cu 5 000 de lei. Pentru lipsa rigorii și acurateței în prezentarea știrilor, TVC 21 a mai fost amendat cu alte 5 000 de lei.

Totodată, în buletinele informative de la posturile Vocea Basarabiei TV și N4 au fost realizate subiecte fără a asigura echilibrul de opinii, conform prevederilor CSMA.

„Pozițiile subiecților vizați la aceste posturi TV nu au fost prezentate pe parcursul buletinelor de știri și nici în următoarele ediții”, precizează CA în comunicatul emis.

Astfel, Vocea Basarabiei TV a fost amendat cu 5 000 de lei, iar N4 a fost avertizat public.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: