Cursa Kiev-Chișinău va fi reluată peste câteva zile. Trenul va circula de trei ori pe săptămână

Din 5 noiembrie, va fi reluată circulația cursei de tren Kiev-Chișinău. Vagoanele de pe rută vor fi decorate de pictorii ucraineni. Informația a fost confirmată pe 28 octombrie de serviciul de presă al întreprinderii de stat ucrainene „Укрзалізниці”.

„Cursa „Trenul spre victorie” va porni din 5 noiembrie pe traseul Kiev-Chișinău”, se arată în declarație.

Trenul va porni din Kiev la ora 17:02 și va ajunge la Chișinău la 10:38. Înapoi, trenul va porni la 17:45 și va ajunge la Kiev la ora 11:48.

„Trenul spre victorie” este constituit din șapte vagoane pentru pasageri, decorate de pictorii ucraineni. Acestea simbolizează  teritoriile Ucrainei ocupate temporar, dar și victoria ucrainenilor în războiul declanșat de Rusia.

Specialistul în comunicare şi informare al întreprinderii de stat Calea Ferată din Republica Moldova, Ana Priseajniuc a declarat pentru postul național de televiziune că ruta Chişinău-Kiev va circula de trei ori pe săptămână şi va face legătura şi cu oraşele din nordul Moldovei.

Cursa Chișinău – Kiev a fost sistată cu câțiva ani în urmă din motiv că structurile nerecunoscute de la Tiraspol au solicitat din partea CFM achitarea unor plăți pentru tranzitarea segmentului Tighina – Novosavițcaia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul deputat Chiril Moțpan a acceptat mandatul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău al Platformei „Demnitate și Adevăr” (Platforma DA), care a devenit vacant după demisia lui Victor Chironda. Moțpan a candidat pentru CMC la alegerile locale din 2023, dar a părăsit formațiunea în ianuarie 2024. În prezent, acesta membru al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

Astăzi, invitat la Comisia Electorală Centrală, mi-am dat consimțământul pentru atribuirea mandatului vacant de consilier în Consiliul Municipal Chișinău”, a scris Chiril Moțpan pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în urma alegerilor locale generale din 2023, Platforma DA a obținut un mandat de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Acesta a revenit președintelui partidului, Dinu Plîngău, care a fost primul pe lista electorală, însă a fost înlocuit de Victor Chironda.

Pe 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier municipal. El a argumentat că CMC ar fi devenit „o anexă docilă” a Mișcării Alternative Naționale – formațiune condusă de primarul capitalei, Ion Ceban, iar activitatea structurii „a fost complet blocată”. Decizia lui Chironda a venit la o zi după ce încă o tentativă de a aproba bugetul municipal pentru 2025 a eșuat.

Primăria Chișinău a numit declarațiile lui Victor Chironda „politice”.

Iar liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a comunicat că nu va delega un alt candidat pentru CMC, având în vedere că Victor Chironda a demisionat ca act de sensibilizare a opiniei publice față de „derapajele grave” din interiorul administrației municipale.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un protest în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), exprimându-și nemulțumirea față de prețul actual al gazelor naturale. Formațiunea a cerut „tarife corecte” și să fie făcut public prețul de achiziție.

Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Nu furați oamenii prin tarife”, „Cu PAS se scumpește gazul”, și altele.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat într-o postare pe Facebook că „un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei“.

„Cerem stabilirea unor tarife corecte și desecretizarea prețului de achiziție al gazului. Un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei. Totuși, tariful actual este cu 5 lei mai mare decât această cifră. În al cui buzunarul ajung acești 5 lei? Al lui Recean? Al Maiei Sandu? Iar ca să nu aflăm acest lucru, au secretizat tot ce ține de achiziția gazului. Oamenii s-au săturat de aceste tarife, s-au săturat de „vremurile bune” ale Maiei Sandu și PAS și vor să revină la vremuri normale, când gazul și toate celelalte erau mai ieftine. Toamna asta, puterea actuală va cădea”, se menționează în postarea lui Igor Dodon.

Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici.

Cât despre acuzațiile PSRM la adresa președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean, am solicitat comentariu de la serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Acum, când Moldova devine cu adevărat independentă energetic și nu mai poate fi lăsată în frig și întuneric la dorința Kremlinului, socialiștii protestează. Ei protestează pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului. Cât au fost la putere, n-au făcut absolut nimic în acest sens. N-au mișcat un deget pentru a integra energetic Moldova în Uniunea Europeană. N-au pus nici măcar o cărămidă la fundamentul unei centrale de producere a energiei electrice. Nici măcar Termoelectrica nu au modernizat-o și au lăsat-o cu tehnologia secolului al 19-lea. N-au tras nici măcar un metru de linie de interconectare cu Uniunea Europeană. Pentru că socialiștii au vrut și vor în continuare să țină Republica Moldova sub controlul unui stat străin. Guvernul PAS a avut grijă de cetățeni în fața șantajului Gazprom și creșterii internaționale a prețurilor la gaze și a venit în ultimii ani cu compensații substanțiale în factură”, a declarat purtătoarea de cuvânt a partidului PAS, Adriana Vlas.

Amintim că compania de stat Energocom a fost desemnată de ANRE drept principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani. Decizia a fost adoptată în ședința din 23 mai. Atât Energocom, cât și Moldovagaz au reacționat la hotărârea autorității de reglementare. Energocom a declarat că este pregătită să preia responsabilitatea livrării gazelor către populație, iar directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat asigurări că întrepreprinderea va căuta soluții pentru depășirea situației actuale.

Cabinetul de miniștri a aprobatpe 28 mai Programul Național de Aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru perioada 2025 – 2029 (PNA). Acesta este principalul document care definește prioritățile de reformă, pașii concreți și termenii necesari pentru realizarea acțiunilor asumate în procesul de pregătire pentru aderare. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Programul are drept obiectiv pregătirea Republicii Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, printr-un proces complex de armonizare legislativă și instituțională. Acesta acoperă 33 de capitole de negociere, inclusiv componentele pe criteriul politic (funcționarea instituțiilor democratice, reforma administrației publice și managementul finanțelor publice) și criteriul economic, structurate în șase grupuri de capitole (clustere) tematice.

Documentul prevede transpunerea în legislația națională a peste 3 000 de acte UE, prin intermediul a 1 791 de măsuri legislative și 1 088 de acțiuni de implementare.

Punerea în practică a politicilor cuprinse în Program va contribui la creșterea calității vieții cetățenilor – de la servicii publice mai eficiente, justiție funcțională, educație de calitate, sistem medical performant, agricultură modernă și competitivă, la drumuri regionale și locale mai bune și un mediu mai curat. Iar pentru mediul de afaceri, cel mai important beneficiu va fi accesul la piața unică europeană, pe picior de egalitate cu afacerile din țările europene și fără bariere tarifare, birocratice sau de altă natură, cu acces la peste 450 milioane de consumatori”, a menționat Guvernul.

Coordonarea implementării PNA va fi asigurată de Cancelaria de Stat, prin intermediul Biroului pentru Integrare Europeană, iar rezultatele vor fi reflectate într-un raport anual, prezentat Guvernului și Parlamentului.

PNA va fi actualizat în fiecare an, începând cu luna octombrie, prin integrarea recomandărilor și criteriilor de referință stabilite în raportul anual de progres al Comisiei Europene, precum și a altor angajamente asumate pe parcursul negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat „suspiciuni rezonabile” privind folosirea necorespunzătoare a unor sume alocate de la bugetul de stat de către patru formațiuni politice. Fondurile au fost oferite pentru susținerea participării femeilor și tinerilor în politică.

Potrivit CEC, formațiunile vizate sunt:

  • Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – 287 851,56 lei;
  • Partidul Politic „Democrația Acasă” – 80 828,77 lei;
  • Partidul Politic Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – 60 149,64 lei;
  • Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor – 66 338,41 lei.

În context, Comisia a sesizat Curtea de Conturi se expună asupra corectitudinii utilizării resurselor financiare publice, din perspectiva atribuțiilor ce îi revin.

Partidele politice beneficiare de alocații de la bugetul de stat, în special cele în privința cărora au fost identificate suspiciuni rezonabile de utilizare a alocațiilor contrar destinației speciale, au fost atenționate să respecte prevederile Legii privind partidele politice ce țin de utilizarea a 20% din valoarea alocațiilor anuale de la bugetul de stat în scopul promovării și încurajării participării femeilor în procesele politic și electoral și 10% pentru promovarea și încurajarea participării tinerilor în procesele politic și electoral.

Primarul Ion Ceban a invitat conducerea țării „la o dezbatere publică”. Potrivit edilului, în cadrul acesteia se va pune în discuție „bugetul municipal, bugetul de stat și alte subiecte ce îi interesează pe cetățeni”. Invitația vine la o zi după ce, pe 27 mai, consilierii municipali nu au reușit să ajungă la un acord pentru a aproba proiectul bugetului capitalei în prima lectură. În reacție, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal a declarat că Ion Ceban, „în loc să se ocupe de problemele Chișinăului, se dă zi de zi în spectacol”. Fracțiunea a subliniat că „Ceban trebuie să discute bugetul municipal în cadrul CMC”. La apelul edilului a reacționat și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a declarat că „acestei invitații nu i se va da curs” și a adăugat că „soluția pentru bugetul Chișinăului se află în mâinile consilierilor locali”.

„Lansez o invitație către cei din PAS care dau indicații la cei mai mărunței din PAS, președintelui parlamentului, premierului, președintelui de țară, pentru a dezbate public bugetul municipal, bugetul de stat și alte subiecte ce îi interesează pe cetățeni. Pot alege ei televiziunea, moderatorii și măcar pot veni toți împreună cu fracțiunile lor, municipală și parlamentară și susținătorii lor. Eu voi fi singur și sunt gata să răspund la orice întrebare”, a comunicat Ion Ceban.

În reacție, fracțiunea PAS din CMC a menționat că „primarul caută intens atenție”. „În loc să se ocupe de problemele Chișinăului, așa cum a promis oamenilor, el se dă zi de zi în spectacol. Ceban trebuie să discute bugetul municipal în CMC, să vorbească cu oamenii prin curți, cu șoferii despre ambuteiaje, cu locuitorii despre transportul public și multe alte probleme ale orașului. Chișinăul e unica localitate din țară fără buget aprobat. Peste 100 de milioane de lei de la bugetul de stat destinate modernizării cantinelor școlare stau în continuare pe conturile Ministerului Finanțelor, pentru că primăria nu le-a acceptat. Ceban, mergi la lucru și administrează Chișinăul”, au comunicat reprezentanții fracțiunii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că „acestei invitații nu i se va da curs”. „Cu siguranță colegii din CMC sunt mai indicați să comenteze acest subiect. Având în vedere că primarul general Ceban lasă Primăria fără un buget denotă faptul că soluția se găsește exact la acei oameni care au oferit încrederea prin votul lor consilierilor municipali. În loc să facă aceste show-uri, live-uri, transmisiuni, ne pricepem cu toții la ele, ar fi bine să se așeze la masa de discuții cu acești consilieri care vin cu propuneri concrete. (…) Acestei invitații nu i se va da curs. Soluția pentru bugetul aprobat este în mâinele consilierilor locali și ar fi bine ca și executivul local să se așeze și să discute cu acești oameni cărora cetățenii le-au încredințat votul lor”, a comunicat Vodă în timpul unor declarații de presă.

***

Menționăm, Chișinăul rămâne în continuare fără un buget aprobat pentru anul 2025. La ședința din 27 mai, consilierii municipali nu au reușit să se pună de acord și să aprobe proiectul bugetului în prima lectură. Consilierii PSRM și cei de la PAS s-au abținut de la vot.

Președinta fracțiunii PAS, Zinaida Popa, a declarat că partidul este dispus să voteze proiectul bugetului doar dacă va primi o confirmare că bugetul va include finanțare pentru propunerile înaintate de PAS. Și președintele fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi, a spus că administrația nu ia în considerare propunerile socialiștilor. Consilierul din partea „Mișcării Naționale Alternative” (MAN), Grigore Bejenaru, și-a acuzat colegii de populism. Iar primarul Ion Ceban a spus că PAS și PSRM ar face „front comun în detrimentul cetățenilor municipiului Chișinău”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: