Curtea Constituțională a decis: Guvernul interimar poate numi persoane în funcție de demnitate publică
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională a decis: Guvernul interimar poate numi persoane în funcție de demnitate publică

Guvernul interimar poate numi persoane în funcție de demnitate publică. Concluzia aparține Curții Constituționale, în urma sesizării depuse de președinta Maia Sandu.

„Se admite parțial sesizarea depusă de președintele Maia Sandu. Se declară neconstituționale art.15 al.2 lit.E și al.3, și art.23 al.6 din Legea cu privire la guvern nr.136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice guvernului al cărui mandat a încetat, să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică altele decât miniștrii ori în funcțiile publice. Până la modificarea legii de către parlament, guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștrii sau în funcții pentru un timp nedeterminat până la o nouă numire a aceleiași persoane sau a alteia efectuată de guvernul cu puteri depline”, a explicat Domnica Manole.

De asemenea, au fost recunoscute constituționale art.13, al. 2 lit. E și al 3 și art 23 al.6 din Legea cu privire la guvern nr. 136 și 7 iulie 2017, în partea care interzice guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini funcțiile.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare în momentul pronunțării.

Pe 11 ianuarie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a adresat o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

În linii mari, solicitarea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Pe 23 decembrie, Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcția de premier al țării. Ulterior, acesta a precizat că va rămâne în fruntea guvernului doar până la 1 ianuarie 2021. Împreună cu Ion Chicu și-au anunțat demisia ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu și ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Ulterior, Maia Sandu l-a numit în funcția de premier interimar pe ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aurel Ciocoi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: