NM

Curtea Constituțională a decis: Guvernul interimar poate numi persoane în funcție de demnitate publică

Guvernul interimar poate numi persoane în funcție de demnitate publică. Concluzia aparține Curții Constituționale, în urma sesizării depuse de președinta Maia Sandu.

„Se admite parțial sesizarea depusă de președintele Maia Sandu. Se declară neconstituționale art.15 al.2 lit.E și al.3, și art.23 al.6 din Legea cu privire la guvern nr.136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice guvernului al cărui mandat a încetat, să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică altele decât miniștrii ori în funcțiile publice. Până la modificarea legii de către parlament, guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștrii sau în funcții pentru un timp nedeterminat până la o nouă numire a aceleiași persoane sau a alteia efectuată de guvernul cu puteri depline”, a explicat Domnica Manole.

De asemenea, au fost recunoscute constituționale art.13, al. 2 lit. E și al 3 și art 23 al.6 din Legea cu privire la guvern nr. 136 și 7 iulie 2017, în partea care interzice guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini funcțiile.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare în momentul pronunțării.

Pe 11 ianuarie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a adresat o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

În linii mari, solicitarea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Pe 23 decembrie, Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcția de premier al țării. Ulterior, acesta a precizat că va rămâne în fruntea guvernului doar până la 1 ianuarie 2021. Împreună cu Ion Chicu și-au anunțat demisia ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu și ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Ulterior, Maia Sandu l-a numit în funcția de premier interimar pe ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aurel Ciocoi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Unimedia

PL condamnă concertul lui Usatîi: „Dronele ruse bombardează Odesa, iar noi ascultăm hituri de la idoli ai Kremlinului”

Partidul Liberal (PL) a publicat pe 3 iulie o declarație în care condamnă concertul organizat de politicianul Renato Usatîi, la care au evoluat doi rapperi ruși, considerați a fi susținători ai regimului de la Kremlin. Formațiunea a catalogat spectacolul drept unul „electoral” și a menționat că locul în care acesta s-a desfășurat – Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) – a devenit „o platformă pentru propaganda rusă”. Totodată, PL a solicitat demisia funcționarilor care au autorizat spectacolul.

Ieri, 2 iulie 2025, zi în care s-au împlinit 521 de ani de la trecerea în neființă a marelui voievod Ștefan Cel Mare și Sfânt, în Piața Marii Adunări Naționale, simbol al luptei noastre pentru libertate și unitate, s-a organizat un „concert” electoral cu iz „russkii mir”. Artiștii ruși Basta și Macan, susținători declarați ai agresiunii lui Putin împotriva Ucrainei, au fost aduși la Chișinău de către Renato Usatîi pentru a transforma o campanie electorală într-un spectacol sfidător, astfel PMAN devenind o platformă pentru propaganda rusă. (…) În timp ce tineri moldoveni și ucraineni mor la granița civilizației, în timp ce dronele ruse bombardează Odesa, noi ascultăm hituri de la idoli ai Kremlinului, chiar în centrul capitalei. Acesta este „patriotismul” unor politicieni de la noi, care continuă să prolifereze cu obrăznicie ideile și interesele imperiale putiniste”, se arată în declarația PL.

Partidul Liberal a condamnat prezența celor doi artiști pe teritoriul Republicii Moldova și a solicitat interdicție de intrare pentru toți propagandiștii regimului Putin.

Totodată, PL cere demisia funcționarilor semnatari ai autorizării concertului respectiv.

PMAN nu e o tarabă de campanie pentru ciracii Moscovei! Este locul sfânt în care s-a strigat și s-a luptat pentru limbă, libertate, Unire și integrare în UE”, a menționat formațiunea.

Amintim că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a organizat pe 2 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, un concert intitulat „Festivalul Absolvenților”. În cadrul evenimentului au evoluat artiști autohtoni, dar și rapperii ruși Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Evoluția artiștilor ruși în cadrul spectacolului au atras un val de critici pe rețelele de socializare. Iar în ajunul concertului, organizația Stop Russian Aggression a solicitat interzicerea accesului celor doi pe teritoriului țării.

În reacție la criticile apărute, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că instituția pe care o conduce „nu cere preventiv” lista artiștilor care participă la concerte private. El a mai menționat că ministerul „examinează” evenimentele culturale care se desfășoară în capitală sau pe teritoriul țării și „trage concluzii”.

***

Renato Usatîi va mai organiza în PMAN un concert, pe 14 iulie, la care ar urma să evolueze trupa rusească „Ruki Vverh” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: