captură/privesc.eu

Curtea Constituțională a decis. În baza cărui sistem electoral ar putea avea loc alegerile parlamentare anticipate?

Până la 17 august 2020, alegerile parlamentare pot fi desfășurate doar în baza sistemului electoral mixt. După această dată, scrutinul se va desfășura conform sistemului proporțional. Este decizia Curții Constituționale (CCM), în baza sesizărilor depuse se deputații Sergiu Litvinenco, Vasile Bolea și Alexandr Slusari. 

Anunțul a fost făcut de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, la debutul ședinței din 7 mai.

„Prevederile legale în materie electorală trebuie să fie clare și previzibile, iar în privința acestora trebuie să existe un conses social larg. Modificările trebuie să aibă loc suficient de devreme pentru a putea fi aplicate cu succes în procesul electoral, în vederea evitării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales. Modificările elementelor fundamentale ale dreptului electoral devin aplicabile doar dacă au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova doar cu cel puțin un an înaintea datei alegerilor”, a explicat președinta CCM.

Domnica Manole a precizat că legea supremă nu interzice desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate potrivit regulilor altui sistem electoral decât cel aplicat la alegerile parlamentare ordinare, dacă este respectată regula publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a normelor privind sistemul electoral aplicabil cu cel puțin un an înainte de data alegerilor.

Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi suspusă niciunei căi de atac.

Parlamentul a decis pe 15 august revenirea la sistem electoral proporțional, după ce, în 2017, la propunerea președintelui Igor Dodon, deputații PDM, PSRM și PPEM au votat trecerea la sistemul mixt. Anularea sistemului mixt a fost adoptată cu 59 de voturi ale deputaților blocului ACUM și PSRM.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: