Curtea Constituțională a decis: Președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională a decis: Președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier

În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim ministru. Este decizia Curții Constituționale (CC) care a fost pronunțată pe 6 august, în urma unei sesizări din partea deputatului Platformei DA Igro Munteanu.

CC a precizat că, în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat, ca după consultări cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de prim ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

În același timp, „în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul la funcția de prim ministru înaintat de majoritatea parlamentară absolută, formalizată, această situație trebuie soluționată în prisma punctului 89 din Constituția Republicii Moldova care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui Republicii Moldova”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Sesizarea referitoare la interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție a fost depusă pe 16 iunie 2020 de către deputatul Igor Munteanu. Anterior, președintele Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că nu va desemna un candidat la funcția de premier desemnat de o coaliție din care vor face parte și deputați care au părăsit formațiunile politice pe ale căror liste au acces în parlament.

Precizăm că, pe parcursul ultimilor trei ani, Curtea Constituțională l-a suspendat de șase ori din funcție pe președintele Igor Dodon, după ce acesta a refuzat să promulge anumite proiecte de legi sau să numească anumiți miniștri.

Precizarea NM: În articolul inițial a fost comisă o greșeală în descrierea procedurii de suspendare și demitere a președintelui țării. NM a modificat textul știrii. Ne cerem scuze de la cititori.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: