Curtea Constituțională (CC) a respins, pe 5 mai, cererea de suspendare a acțiunii Articolului II, punctul 98 din Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022 pentru modificarea unor acte normative, depusă de dnii Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, deputați în Parlament. Este vorba despre inițiativa care interzice afișarea simbolurilor care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
În decizia publicată pe 6 mai, judecătorii CC anunță că au respins cererea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Înalta Curte își argumentează decizia prin lipsa argumentelor convingătoare din partea autorilor inițiativei.
„Președintele ad interim menționează că, în cazul în care un autor al sesizării invocă riscul afectării unui domeniu prevăzut de articolul 251 alin. (2) pct. 1) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și de articolul 71 alin. (2) pct. 1) din Codul jurisdicției constituționale, trebuie aduse argumente în acest sens. Chiar dacă riscul afectării unor drepturi fundamentale este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a domeniilor de la articolul 71 alin. (2) pct. 1) literele b) și c) din Codul jurisdicției constituționale nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii prevederii contestate (a se vedea, mutatis mutandis, DCC nr. 36 din 24 martie 2020)”, se arată în decizie.
Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
De menționat că, în luna aprilie, CC a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional. Este vorba de aceeași inițiativă, prin care au fost interzise simbolurile care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe.
***
Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.
Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.
Cu toate acestea, Adunarea Populară a Găgăuziei a votat un proiect de lege care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate și promulgată de bașcanul Irina Vlah. Pe 5 mai, Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia autorităților locale din Găgăuzia.