Curtea Constituțională a restituit sesizarea lui Litvinenco privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”
Full Article 3 minutes read

Curtea Constituțională a restituit sesizarea lui Litvinenco privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a restituit sesizarea Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”. O decizie în acest sens a fost emisă astăzi, 10 noiembrie. 

Mai exact, la etapa primirii sesizării, Domnica Manole a observat că hotărârea Guvernului prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „ȘOR” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Constituția Republicii Moldova însă prevede că nepublicarea în monitorul oficial atrage inexistența hotărârii.

Astfel, Președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de Codul jurisdicției constituționale. Din acest motiv, sesizarea a fost restituită în vederea lichidării neajunsurilor.

Amintim că miniștrii au aprobat, în unanimitate, în cadrul ședinței din 9 noiembrie, hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Cu puțin timp înainte de ședința guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu, au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje. Vicepremierul a precizat că nu mai deține controlul asupra canalului său de Telegram.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals.

***

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.

„Întrebarea aceasta urmează a fi analizată încă o dată prin prisma prevederilor care țin de nedeclararea neconstituționalității unor partide politice. Un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată falsificarea ilegală a acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare. Eu cred că după această decizie putem să discutăm suplimentar”, a declarat anterior Litvinenco.

La rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că decizia finală în aces sens îi aparține Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: