„Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali”. Reacții la decizia CC privind acordul de împrumut cu Rusia
Full Article 3 minutes read

„Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali”. Reacții la decizia CC privind acordul de împrumut cu Rusia

Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional acordul de împrumut cu Federația Rusă a stârnit mai multe reacții printre actorii politici, dar și liderii de opinie. 

Astfel, președinta PAS, Maia Sandu, a punctat că „Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali”. „Ne bucurăm să vedem că, în pofida presiunilor din ultima perioadă asupra judecătorilor Înaltei Curți, aceștia au demonstrat corectitudine, curaj și supunere doar Constituției”, a scris Maia Sandu.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a scris că „astăzi este ziua zero pentru întreaga justiție din Republica Moldova. Decizia judecătorilor Curții Constituționale, în condițiile unor presiuni politice și oligarhice fără precedent, demonstrează că legea începe să producă efecte în beneficiul oamenilor, în beneficiul întregului nostru popor”.

„Suntem puși din nou în fața unui test al democrației, iar răspunsul dacă am trecut sau nu acest test, depinde mai mult de ceea ce va urma de-acum încolo, decât de ceea ce a decis Curtea astăzi”, a scris Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale. De asemenea, acesta a spus că „dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, sau dacă se va adeveri informația privind intenția Parlamentului și Guvernului de a revoca judecătorii desemnați la CCM, reacțiile externe vor fi dintre cele mai dure, iar actuala izolare externă a Republicii Moldova riscă să capete contur oficial”.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi este de părere că „respingerea creditului nu produce nici un efect negativ asupra cetățenilor ci doar asupra afacerilor lui Igor Dodon, inclusiv asupra campaniei prezidențiale”. De asemenea, Usatîi a precizat că „Federația Rusă chiar a avut intenții bune, dar Dodon și-a dorit deturnarea acestui credit în interes personal”.

„Intrăm într-o fază nouă. Plină de politică și goală de soluții. Nu există drepți și stângi. Există politică (egoistă) și nimeni nu caută soluții pentru problemele de azi. Asociațiile de business se sufocă. Oamenii de afaceri reduc locurile de muncă și în fiecare zi cer ajutor. Și iată deputații au întreprins măsuri de susținere a businessului și păstrare a locurilor de muncă. Acum se vor laudă cu victoria la CC, iar noi vom rămâne cu golurile bugetare”, a scris Vitalie Drăgancea, consilierul în comunicare al prim-ministrului Ion Chicu.

Fondatorul partidului Congresul Civic Mark Tkaciuk consideră că „decizia de astăzi, pe care unii experți foarte celebri au început să o numească constituțională este un semnal privind începerea formării unei noi coaliții”.

Menționăm că ieri, 7 mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional acordul încheiat între guvernul Republicii Moldova și cel al Rusiei, privind oferirea unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: