Cuvintele „Rusia”, „Moscova” sau „Federația Rusă” pot fi scrise cu literă mică, în Ucraina. Kievul a dat acceptul oficial
Full Article 2 minutes read

Cuvintele „Rusia”, „Moscova” sau „Federația Rusă” pot fi scrise cu literă mică, în Ucraina. Kievul a dat acceptul oficial

Cuvintele „Rusia”, „Moscova” sau „Federația Rusă” vor putea fi scrise cu literă mică, în Ucraina – țară care a fost invadată în primăvara anului 2022 de armata rusească. Decizia a fost luată de Comisia Națională pentru Standardele Limbii Ucrainene, care a permis oficial scrierea cu literă mică a acestor cuvinte și a altor concepte asociate cu Federația Rusă, transmite BBC. Totuși, în actele oficiale, noua regulă nu va fi aplicată.

De la începutul invaziei ruse pe scară largă, mulți utilizatori ai rețelelor de socializare și mass-media ucrainene au încetat să mai folosească majuscula în cuvântul „Rusia”. Acum această practică este recunoscută ca fiind conformă cu normele limbii ucrainene, dar numai „în texte neoficiale”.

Potrivit agenției Ukrinform, următoarele cuvinte sunt acum permise în mod oficial să fie scrise cu litere mici: „Federația Rusă”, „Rusia”, „Moscova”, „Regatul Moscovei”, „Imperiul Rus”, „Stat”, „Duma Federației Ruse” și altele.

Decizia a fost luată, scrie sursa citată, „ținând cont de lupta eroică a poporului ucrainean pentru independența statului ucrainean și ținând cont de apelul pe rețelele de socializare” al viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk.

Pe 8 septembrie, Vereșciuk a cerut Comisiei Naționale „să nu piardă timpul și să oficializeze ceea ce fac deja toți ucrainenii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: