„Dacă eram în altă țară, la nivel de UE, aceste spitale ar fi închise”. Nemerenco a povestit despre „balaurii” din instituțiile medicale din Moldova
Full Article 3 minutes read

„Dacă eram în altă țară, la nivel de UE, aceste spitale ar fi închise”. Nemerenco a povestit despre „balaurii” din instituțiile medicale din Moldova

Niciun spital din raioanele țării nu corespund standardelor, a recunoscut ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV. Chiar și așa, oficiala declară că scopul Ministerului Sănătății nu este să închidă spitalele raionale, dar să le modernizeze – „în scurt timp”.

Ministra Nemerenco a vorbit în cadrul emisiunii despre problemele din sistemul medical din țară, dar și planurile guvernării. Deși niciun spital raional nu corespunde standardelor, acestea nu vor fi închise, dar vor fi modernizate, astfel încât fiecare pacient să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate.

„Am spus de la început că acest sistem trebuie refăcut, pus pe picioare, îmbunătățită infrastructura, asigurat cu echipamente, or atunci când nu prea ai cu ce îți face munca, nu poți să ceri de la medic multe. De exemplu, eram într-un raion cu o donație de echipamente pentru sălile de operație. Acolo erau și mese. Te-ai gândi că masa de operație nu este un element sofisticat, dar este necesar chirurgului în activitatea sa. Ne povesteau chirurgii că ultima dată au primit mese 20 de ani în urmă. Alții povesteau că au avut cazuri când masa practic s-a rupt în timpul operației și abia au putut să prindă tot ce însemna masă. Ele sunt sudate, închegate, turnate în ciment ca să reziste”, a declarat Nemerenco.

Ministra susține că a vizitat, împreună cu colegii din minister, toate cele peste 30 de spitale raionale care au trecut, în urma reformei, în gestiunea Ministerului Sănătății: „De la subsol, până la acoperiș – prin toți balaurii de acolo din curte – merg și văd cu ochii mei, ca să mă conving care este situația. Este ca un diagnostic al spitalului, ca să înțelegem ce facem”, a precizat ministra.

Situația nu este una prea bună, susține Nemerenco, or, dacă eram într-o țară UE, spitalele din Moldova demult erau închise, a spus ea. Totuși, Moldova își propune să renoveze și modernizeze instituțiile medicale. Întrebată când acest lucru se va întâmpla, ministra a spus că „în curând”. Lucrurile se mișcă încet, spune ea, din cauza birocrației.

„Repet încă o dată, nu avem nicio intenție să închidem spitalele. (…) Pe noi ne omoară birocrația și procedurile birocratice. Nu am nimic împotriva lor, dar este destul de complicat. (…) O să fortificăm aceste spitale. Nu pot să o fac într-o zi, dar până la sfârșitul mandatului, dacă o să ajungem cu bine, vom reuși foarte multe lucruri”, a conchis șefa de la Sănătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: