Avocata lui Marin Pavlescu, după ședința de audieri la Consiliul Nediscriminare: „Dacă nu ai certificat medical, nu ești homosexual”
Full Article 3 minutes read

Avocata lui Marin Pavlescu, după ședința de audieri la Consiliul Nediscriminare: „Dacă nu ai certificat medical, nu ești homosexual”

Avocata ex-soldatului homosexual Marin Pavlescu, Doina Ioana Straisteanu, a publicat rezultatele dezbaterilor din cadrul audierilor la Consiliul Nediscriminare. Ședința a avut loc pe 28 ianuarie. Ministerul Apărării, reprezentat de Petru Corciun a opinat că „dacă nu ai certificat medical nu ești homosexual”. Totodată, acesta a menționat că în Armata Națională nu există recruți emoțional stabili.

„Din documentele prezentate, după evaluarea psihologică primară, recruții sunt grupați în trei categorii (R1-emoțional stabili/ responsabili, R2-stabilitate emoțională joasă/agresivi conflictuali, R3-instabilitate emoțională înaltă/necesită supraveghere) și în grupa R1 sunt doar câte aproximativ 1 sau 2 persoane din 65 încorporați”, explică avocata.

Între timp, Ministerul cunoaște despre relațiile personale a militarilor cu fete minore (unele din ele însărcinate) dar nu raportează aceste cazuri procuraturii, cum a raportat relația homosexuală a clientului meu cu partenerul său.

„Asistența psihologică oferită în unitatea militară recruților și militarilor în termen se focusează spre tolerarea abuzului verbal, nedenunțarea și nesancționarea relațiilor neregulamentare (violență, injurii, hărțuire etc.). Recruții vin perfect sănătoși în unitatea militară iar pe parcursul serviciului militar se tratează de boli de piele, pneumonii ș.a. Recruții sunt mult mai toleranți și informați despre diversitate decât militarii pe contract și „dezii” care de fapt sunt cei care instigă la discriminare și comit abuzuri”, a continuat apărătoarea lui Marin Pavlescu.

Amintim că pe 11 noiembrie 2021, Ministerul de Interne a inițiat o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele cazului făcut public de militarul în termen Marin Pavlescu. Acesta a anunțat public că este homosexual și că nu se va întoarce în armată, întrucât ar fi fost supus umilințelor și ar fi fost agresat fizic.

Întrebați de NM dacă Pavlescu va fi cercetat penal pentru dezertare, reprezentanții Ministerului au precizat: „Subiectul este examinat de juriști”.

Ulterior, pe marginea acestui caz Ministerul Apărării a inițiat o anchetă internă. Rezultatele acesteia  arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

***

Pe 10 noiembrie, miliarul în termen Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Potrivit Codului Penal al Moldovei, dezertarea este sancționată cu amenzi între 42,5 și 47,5 mii de lei, sau până la 5 ani de privare de libertate. Militarii care dezertează pentru prima oară sunt scutiți de răspundere penală, dacă acțiunea a avut loc din cauza unor circumstanțe grave.

Mai multe detalii puteți citi în articolul (VIDEO) Un tânăr din Moldova a anunțat public că este gay și că refuză să se întoarcă în unitatea militară.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: