Максим Андреев/NewsMaker

„Dacă oamenii o să insiste”. Diacov nu exclude că va depune actele pentru reînregistrarea Partidului Democrat

Dumitru Diacov nu exclude că va depune actele, la Agenția Servicii Publice (ASP), pentru reînregistrarea Partidului Democrat din Moldova. Anterior o astfel de solicitare a fost adresată instituției. Potrivit lui Diacov, Agenția a declarat că înregistrarea partidului poate avea loc începând cu luna decembrie 2024. Diacov admite să meargă din nou la ASP doar dacă „oamenii o să insiste” sau „dacă nu va fi o evoluție pozitivă spre consolidarea centrului politic”. Potrivit lui Diacov, Partidul Social Democrat European (PSDE) care anterior a fost Partidul Democrat din Moldova (PDM) „vorbește mult de unire”. Însă fostul PDM, a evidențiat Diacov, „a fost de centru-stânga”. 

La emisiunea Puterea a Patra de la N4, Diacov a fost întrebat dacă „este mândru sau dezamăgit de rezultatele pe care le înregistrează” PSDE, care până în noiembrie 2022 a fost PDM.

De la bun început a fost un grup de oameni, foarte activ, care nu au acceptat această schimbare și au insistat ca noi să restabilim Partidul Democrat. Vreau să mărturisesc că a fost o perioadă complicată pentru mine personal. Eu nu doream să mă implic. La un moment dat am spus: bun, hai adunați-vă să vedem câți sunteți, ce facem și restabilim Partidul Democrat. Am trimis pe cineva la ASP să înregistreze și la ASP au spus că se poate de înregistrat numai peste doi ani de zile, de la momentul radierii partidului. Este o normă așa cam deocheată dar este și nu poți… Și din acest motiv nu poate fi înregistrat până în decembrie anul viitor Partidul Democrat”, a comunicat Diacov.

El a adăugat că nu este de acord cu segmentul ocupat de PSDE.

Social democrații români, în România, ocupă segmentul de stânga – segment care la noi e reprezentat de comuniști, socialiști, poate Șor. Social democrații moldoveni se dorește să devină o clonă a social democraților români, numai că de dreapta. Se vorbește mult de unire. (…) Asta duce inevitabil Partidul Democrat, unde în condițiile Republicii Moldova? Pe segmentul de dreapta. Și atunci eu le spun: stimați prieteni Partidul Democrat a fost de centru-stânga. (…) Dacă voi schimbați aceste accente, voi pierdeți alegătorul tradițional al PD-ului și nu-l câștigați pe cel de dreapta. Fiindcă dacă voi vă duceți acolo pe segmentul unionist, voi sunteți al 9-lea sau al 10-lea partid la rând după voturi”, a menționat Diacov.

Întrebat dacă în decembrie 2024 va merge la ASP și va cere „renașterea Partidului Democrat”, Diacov a spus că va lua o decizie pozitivă dacă „oamenii o să insiste” și „nu va fi o evoluție pozitivă spre consolidarea centrului politic”.

Nu știu, nu pot să vă spun, dacă oamenii o să insiste, dacă ceea ce dorim noi acum să construim se duce la consolidarea spectrului politic, eu nu cred că este nevoie ca să mai restabilim și Partidul Democrat. Dar dacă nu va fi o evoluție pozitivă spre consolidarea centrului politic, atunci oamenii aceștia doresc să se regăsească undeva. Ei nu doresc acolo să fie, dincolo și așa mai departe. Și atunci ei vor să vină sub drapelul care a activat 20 de ani”, a conchis el.

***

În noiembrie 2022, Partidul Democrat din Moldova a devenit Partidul Social Democrat European (PSDE), iar președinte a fost numit Ion Sula. O decizie în acest sens a fost luată la Congresul extraordinar al PDM. În aceeași zi, fondatorul Partidului Democrat din Moldova Dumitru Diacov a spus că nu a votat, la Congres, pentru schimbarea denumirii partidului. El menționa că nu a susținut noile modificări și a refuzat să adere la noua formațiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: