„Dacă oamenii o să insiste”. Diacov nu exclude că va depune actele pentru reînregistrarea Partidului Democrat
Full Article 4 minutes read

„Dacă oamenii o să insiste”. Diacov nu exclude că va depune actele pentru reînregistrarea Partidului Democrat

Dumitru Diacov nu exclude că va depune actele, la Agenția Servicii Publice (ASP), pentru reînregistrarea Partidului Democrat din Moldova. Anterior o astfel de solicitare a fost adresată instituției. Potrivit lui Diacov, Agenția a declarat că înregistrarea partidului poate avea loc începând cu luna decembrie 2024. Diacov admite să meargă din nou la ASP doar dacă „oamenii o să insiste” sau „dacă nu va fi o evoluție pozitivă spre consolidarea centrului politic”. Potrivit lui Diacov, Partidul Social Democrat European (PSDE) care anterior a fost Partidul Democrat din Moldova (PDM) „vorbește mult de unire”. Însă fostul PDM, a evidențiat Diacov, „a fost de centru-stânga”. 

La emisiunea Puterea a Patra de la N4, Diacov a fost întrebat dacă „este mândru sau dezamăgit de rezultatele pe care le înregistrează” PSDE, care până în noiembrie 2022 a fost PDM.

De la bun început a fost un grup de oameni, foarte activ, care nu au acceptat această schimbare și au insistat ca noi să restabilim Partidul Democrat. Vreau să mărturisesc că a fost o perioadă complicată pentru mine personal. Eu nu doream să mă implic. La un moment dat am spus: bun, hai adunați-vă să vedem câți sunteți, ce facem și restabilim Partidul Democrat. Am trimis pe cineva la ASP să înregistreze și la ASP au spus că se poate de înregistrat numai peste doi ani de zile, de la momentul radierii partidului. Este o normă așa cam deocheată dar este și nu poți… Și din acest motiv nu poate fi înregistrat până în decembrie anul viitor Partidul Democrat”, a comunicat Diacov.

El a adăugat că nu este de acord cu segmentul ocupat de PSDE.

Social democrații români, în România, ocupă segmentul de stânga – segment care la noi e reprezentat de comuniști, socialiști, poate Șor. Social democrații moldoveni se dorește să devină o clonă a social democraților români, numai că de dreapta. Se vorbește mult de unire. (…) Asta duce inevitabil Partidul Democrat, unde în condițiile Republicii Moldova? Pe segmentul de dreapta. Și atunci eu le spun: stimați prieteni Partidul Democrat a fost de centru-stânga. (…) Dacă voi schimbați aceste accente, voi pierdeți alegătorul tradițional al PD-ului și nu-l câștigați pe cel de dreapta. Fiindcă dacă voi vă duceți acolo pe segmentul unionist, voi sunteți al 9-lea sau al 10-lea partid la rând după voturi”, a menționat Diacov.

Întrebat dacă în decembrie 2024 va merge la ASP și va cere „renașterea Partidului Democrat”, Diacov a spus că va lua o decizie pozitivă dacă „oamenii o să insiste” și „nu va fi o evoluție pozitivă spre consolidarea centrului politic”.

Nu știu, nu pot să vă spun, dacă oamenii o să insiste, dacă ceea ce dorim noi acum să construim se duce la consolidarea spectrului politic, eu nu cred că este nevoie ca să mai restabilim și Partidul Democrat. Dar dacă nu va fi o evoluție pozitivă spre consolidarea centrului politic, atunci oamenii aceștia doresc să se regăsească undeva. Ei nu doresc acolo să fie, dincolo și așa mai departe. Și atunci ei vor să vină sub drapelul care a activat 20 de ani”, a conchis el.

***

În noiembrie 2022, Partidul Democrat din Moldova a devenit Partidul Social Democrat European (PSDE), iar președinte a fost numit Ion Sula. O decizie în acest sens a fost luată la Congresul extraordinar al PDM. În aceeași zi, fondatorul Partidului Democrat din Moldova Dumitru Diacov a spus că nu a votat, la Congres, pentru schimbarea denumirii partidului. El menționa că nu a susținut noile modificări și a refuzat să adere la noua formațiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: