Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, respinge declarațiile liderului de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, potrivit cărora Chișinăul nu s-ar fi oferit să ajute la gestionarea situației din stânga Nistrului legată de întreruperea livrărilor de gaz rusesc. În cadrul ediției din 6 ianuarie a emisiunii „Alo, TV8”, Daniel Vodă a prezentat o scrisoare prin care autorităților nerecunoscute de la Tiraspol li s-a propus sprijin.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a prezentat o scrisoare oficială care dovedește că Chișinăul s-a oferit să ajute regiunea transnistreană în contextul opririi livrărilor de gaze.
Comunicarea a avut loc la nivelul negociatorilor-șefi în dosarul transnistrean: vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, din partea Chișinăului și reprezentantul pentru „afaceri externe”, Vitalii Ignatiev, din partea Tiraspolului.
Potrivit scrisorii expediate de Oleg Serebrian, care datează din 11 decembrie, s-a propus identificarea unei abordări constructive pentru elaborarea unui răspuns la o potențială situație de criză. În document se mai menționează faptul că Chișinăul este pregătit să examineze posibilitatea de a implica resursele proprii, dar și ajutorul oferit de partenerii internaționali, pentru asigurarea nevoilor concrete ale populației vulnerabile, spitalelor, centrelor sociale.
„Mesajul Chișinăului – frățesc, cald, prietenos – pentru că ne gândim la asta ca la o problemă comună, a fost să găsim o soluție prin care să ne asigurăm că oamenii vor putea să treacă cu bine de această iarnă. A fost și un răspuns peste câteva zile, pe data de 16 decembrie, pe mai multe pagini. Este o scrisoare semnată de dl. Ignatiev, unde se spune, printre altele, „amestecuri în treburile interne” și „gestionarea anticriză a partenerului de negociere este inadmisibilă”, adică, cu alte cuvinte, se refuză orice fel de cooperare. Mi s-a părut dubioasă o altă formulare: „în contextul hârtiei prezentate”. Deci, o scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată de către un negociator”, a declarat Daniel Vodă.
Precizăm că, pe 6 ianuarie, într-un mesaj video, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a negat faptul că autoritățile de la Chișinău ar fi propus ajutor pentru teritoriul din stânga Nistrului întru depășirea situației provocate de oprirea livrărilor de gaz rusesc. El susține că nu i-a fost trimisă nicio scrisoare în acest sens.
Amintim că, pe 1 ianuarie 2025, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul statului ucrainean. S-a întâmplat odată cu expirarea contractul de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către Moldovagaz, toate volumele fiind direcționate către regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău au propus concernului rus Gazprom să continue livrările pe ruta transbalcanică, însă acesta nu a dat curs propunerii. La 1 ianuarie, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru stânga Nistrului, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!