Studiu: Persoanele cu dizabilități sunt umilite și tratate cu indiferență
Full Article 2 minutes read

Studiu: Persoanele cu dizabilități sunt umilite și tratate cu indiferență

Persoanele cu dizabilități sunt expuse în comunitate mai multor riscuri, iar umilirea prin limbaj jignitor este cea mai frecventă formă de violență atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate.

De asemenea, datele colectate demonstrează că persoanele cu dizabilități sunt tratate cu indiferență de majoritatea membrilor comunităților. Iar aproape 12 la sută nu manifestă respect și apreciere față de acestea.

Aproape 60% din respondenți sunt total de acord și de acord că membrii comunității nu știu să comunice cu o persoană cu dizabilități. De asemenea, nu sunt suficient de bine informați cum să ajute o persoană cu dizabilitate (60,39%). 68,31 % respondenți sunt total de acord și de acord că membrii comunității lor ignoră drepturile și interesele persoanelor cu dizabilități.

Conform datelor sondajului (68,31%) persoanele cu dizabilităţi întâmpină mai multe dificultăţi în accesarea serviciilor de ajutor decât persoanele-victime fără dizabilităţi. Aproape 30 la sută au afirmat că membrii comunității acceptă persoanele cu dizabilități, în timp ce 45 la sută au exprimat nici acord/ nici dezacordul.

Sondajul a fost desfășurat în raioanele Strășeni și Fălești, unde au fost realizate activitățile proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: