Fotojurnalistul Nicolae Pojoga a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Informația a fost comunicată de editura Cartier. Nicolae Pojoga avea 74 de ani.
„Cu mare durere anunțăm că astăzi, la unu noaptea, a murit fotograful, jurnalistul și pedagogul Nicolae Pojoga. Datorită lui, avem imagini ale istoriei noastre așa cum s-a desfășurat ea în timp real: din renașterea națională, de la revoluția română, de la podul de flori, din războiul de pe Nistru. Tot datorită lui, precum și studentului său, Victor Gălușcă, a fost recuperată arhiva de fotografii a lui Zaharia Cușnir. Vei rămâne în inimile noastre și nu te vom uita, maestre”, au comunicat reprezentanții editurii pe o rețea de socializare.
Nicolae Pojoga s-a născut pe 17 aprilie 1950 în comuna Ciuciuleni, raionul Nisporeni. A fost fotojurnalist în medii periodice locale și internaţionale – Reuters, AP, EPA, BBC, Rompres, jurnalist şi editor în agenţii de ştiri, expert regional în probleme de etică şi libertate a presei, fondator al agenției fotografice Argus, care în anii 1991-1993 a activat în Riga, Vilnius, Nagorno-Karabah, Republica Moldova și Rusia. A fost remarcat în special prin activitatea de fotojurnalism de război.
În 2020, Nicolae Pojoga avea nevoie de 200 000 de lei pentru un tratament împotriva cancerului. În acest sens a fost inițiată o campanie de colectare de fonduri.
Anterior, NewsMaker a realizat un interviu în limba rusă cu Nicolae Pojoga.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!