De pe rafturile multor magazine și supermarketuri din Moldova a dispărut hrișca. Cauza – Rusia și Kazahstan au interzis exportul de hrișcă și orez, iar rezervele de la depozitele importatorilor s-au redus brusc. NM a încercat să afle dacă nu va dispărea orezul din magazinele din Moldova și dacă ar putea să apară hrișca.
De pe rafturile magazinelor din Moldova a dispărut hrișca de câteva zile. Reporterul NM a reușit să găsească hrișcă doar în unul din patru supermarketuri. Dar și acolo, aceasta era doar de la un singur producător.
Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că în Moldova ar putea crește prețurile la hrișcă și orez, pentru că Rusia și Kazahstan au interzis exportul de aceste produse, iar rezervele de la depozitele din țara noastră sunt minime. Totodată, Dodon i-a îndemnat pe cetățeni să nu cumpere aceste produse în cantități excesive.
Reamintim că la 23 martie, Rusia a interzis exportul de crupe din cauza cererii mari de acestea. Și în Moldov, a fost o cerere excesivă de crupe în luna martie, în special de hrișcă, care era procurată în cantități mari.
Distribuitorii cu care a comunicat NM au confirmat că au apărut probleme de asigurare cu hrișcă. „Noi ne-am obișnuit cu hrișca normală (nu cea verde). Ar fi bine ca autoritățile să inițieze negocieri și ne-ar fi fost permise livrările, fie și în cantități mici”, a spus Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al „Sudzucker-Moldova” (pe lângă producerea zahărului, această companie importă crupe).
Potrivit afirmațiilor sale, compania intenționa să importe în Moldova 100 tone de hrișcă, dar, din cauza situației create, e prea puțin probabil că se va reuși acest lucru. Koss a dat asigurări că nu vor fi probleme privind livrările de orez, pentru că acesta poate fi achiziționat din alte țări.
Alexandru Sîrbu, directorul companiei „Cazantip” (brandul „Everyday”, se ocupă de importul de produse), a spus pentru NM că rezervele de hrișcă ale companiei s-au epuizat deja. „În ce privește orezul, exportul acestuia a fost interzis în multe țări. Acum există posibilitatea de a-l procura doar din Thailanda. În această țară sunt alte soiuri, însă vom lucra cu ei”, a menționat Sîrbu. El a remarcat că prețul ar putea crește cu 10%. „Este din cauza cursului leului moldovenesc și nu a adaosului comercial”, a precizat businessmanul.
***
În baza de date a ONU cu privire la schimburile comerciale, în anul 2018, Moldova a importat 1,77 mii tone de hrișcă, dintre care 1,67 mii – din Rusia, 55 tone – din Ucraina și 23 tone – din România. În același an, Moldova a importat 9 mii tone de orez, dintre care 2,6 mii tone – din Rusia, 1,6 mii tone – din Ucraina, 1,4 mii tone – din China și 1,1 mii tone – din Pakistan.