unica.md

De ce durata deconectările de lumină din Transnistria a fost extinsă? Krasnoselski: „Producția nu acoperă consumul”

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, declară că durata deconectările programate de curent electric din 4 ianuarie este mai lungă decât cea a întreruperilor din urmă cu o zi pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local. Potrivit lui, chiar și în condițiile unor pauze de doar o oră, precum cele care au avut loc în ajun, consumul de energie electrică este mai mare decât producția, fiind nevoie de prelungirea deconectărilor. El a mai menționat că deconectări la energia electrică vor avea loc inclusiv pe 5 ianuarie, urmând ca acestea să dureze patru ore. Precizările au fost făcute pe canalul său de Telegram.

Prima testare a mecanismului de întreruperi programate, efectuat cu o zi înainte, a arătat că pauzele de o oră nu sunt suficiente pentru a asigura stabilitatea sistemului de alimentare cu energie electrică. Producția nu acoperă consumul, care a crescut brusc. MGRES produce 150 MW de energie electrică pe oră, dintre care 20 MW sunt folosiți pentru nevoile proprii ale stației. Hidrocentrala Dubăsari produce 24 MW. Astfel, consumatorii pot conta pe un maxim de 154 MW de energie electrică, în timp ce consumul 219 MW pe oră. (…) Durata întreruperilor de energie trebuie mărită. Astăzi acestea sunt de trei ore. Specialiștii insistă ca, începând de mâine, pauzele în furnizarea energiei electrice, să fie extinse până la patru ore”, a declarat Vadim Krasnoselski.

El a mai menționat că, în data de 5 ianuarie, întreruperile de curent electric de patru ore vor începe de dimineață, la 08:00.

Aceasta înseamnă că unele sectoare rezidențiale vor rămâne fără electricitate între orele 8:00 și 12:00, alte zone între 12:00 și 16:00, al treilea grup între 16:00 și 20:00, iar al patrulea – de la ora 20:00 până la miezul nopții. Guvernul va publica programul detaliat și orarul întreruperilor”, a adăugat Krasnoselski.

Precizăm că deconectările programate de energie electrică din regiunea transnistreană au început pe 3 ianuarie, când mai multe localități au rămas fără lumină timp de o oră. Pe 4 ianuarie deconectările continuă, durata lor fiind extinsă la trei ore.

Întreruperile de curent electric au loc în contextul crizei energetice din regiunea transnistreană.

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efecturăii unui audit internaționat.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. 

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu, în Germania: a primit Premiul Franz Josef Strauss în valoare de 10.000 de euro

În cadrul vizitei din Germania, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiu Franz Josef Strauss, în valoare de 10.000 de euro, acordat de Fundația Hanns Seidel, în semn de recunoaștere a angajamentului său pentru democrație, libertate și parcursul european al Moldovei.

Potrivit Președinției, ceremonia de decernare a avut loc la München, în prezența prim-ministrului bavarez Markus Söder și a președintelui Fundației Hanns Seidel, Markus Ferber, cu care șefa statului a avut și întrevederi bilaterale. Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea cooperării cu landul Bavaria în domenii precum economia, securitatea, educația și dezvoltarea regională.

„Acest premiu este despre recunoașterea efortului tuturor moldovenilor care, zi de zi, contribuie la consolidarea democrației în țara noastră. Este despre toți oamenii din regiunea noastră care, în fața provocărilor, aleg curajul, adevărul și pacea”, a declarat Maia Sandu.

Premiul Franz Josef Strauss, instituit în memoria fostului lider bavarez cunoscut pentru susținerea unui proiect european puternic, este acordat personalităților internaționale care contribuie la promovarea valorilor democratice și la consolidarea păcii și libertății în Europa.

Președinta Maia Sandu a anunțat că va dona suma de 10.000 de euro, care însoțește premiul, pentru conservarea și promovarea patrimoniului muzical al compozitorului Eugen Doga, unul dintre cei mai valoroși oameni ai Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: