De ce familia unui copil cu o boală rară a fost calificată „non-vulnerabilă”? Răspunsul Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Full Article 5 minutes read

De ce familia unui copil cu o boală rară a fost calificată „non-vulnerabilă”? Răspunsul Ministerul Muncii și Protecției Sociale

După ce o mamă care îngrijește un copil cu boală rară a criticat clasificarea gospodăriei sale drept „non-vulnerabilă”, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a declarat pentru NM că sistemul de evaluare este automatizat și bazat pe date oficiale despre veniturile gospodăriilor, fără implicarea factorului uman. Ministerul a mai adăugat că sistemul nu se intercalează cu programele de asistență pentru persoanele cu dizabilități și a menționat că, în cadrul acestor programe de suport, familia respectivă a beneficiat de 5 mii de lei. În cele din urmă, instituția a precizat că familia în cauză se poate adresa cu o cerere de recalculare în cadrul Programului „Ajutor la contor”. 

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a precizat că a fost sesizat la subiectul gospodăriei vizate.

Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, utilizat pentru determinarea eligibilității la compensațiile pentru energie, este complet automatizat și se bazează pe analiza datelor oficiale despre veniturile gospodăriilor, fără a implica factorul uman. Acest sistem a fost creat pentru a sprijini familiile vulnerabile în achitarea facturilor la energie și nu se intercalează cu programele de asistență pentru persoanele cu dizabilități, gestionate separat. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat, începând cu anul 2022, un program de acordare a unui suport financiar unic pentru familiile cu copii cu dizabilități severe. Astfel, familia respectivă a beneficiat de un suport financiar de 5000 de lei în cadrul acestui program. De asemenea, în 2024, peste 11.400 de familii din Republica Moldova cu copii cu dizabilități vor beneficia de o plată unică de 3300 de lei, inclusiv familia în cauză”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Instituția a mai precizat că „Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică” calculează compensațiile pentru aproximativ 700.000 de gospodării”.

Înțelegem nevoia de sprijin pentru familiile cu membri cu dizabilități și informăm că, doar 129 de membri cu dizabilitate severă nu au îndeplinit condițiile pentru a beneficia de compensații, majoritatea având deja compensația maximă. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 816/2024, în situația în care un membru al gospodăriei are o dizabilitate severă, cheltuielile minime individuale pentru acesta, sunt stabilite prin adăugarea a 50% din valoarea calculată pentru fiecare membru al gospodăriei. Această măsură are scopul de a sprijini familiile care au grijă de persoane cu dizabilități. Totodată, prezența unei dizabilități severe crește gradul de vulnerabilitate al gospodăriei, respectiv, valoarea compensației va fi mai mare”, au adăugat reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Reprezentanții instituției au mai declarat că „familia în cauză se poate adresa Ministerului Muncii și Protecției Sociale cu o cerere de recalculare, însoțită de documentele confirmative, la adresa de e-mail [email protected]”.

De asemenea, gospodăriile care consideră că se află într-o situație similară pot solicita informații suplimentare sau pot depune cereri de recalculare apelând la Linia verde gratuită 080005000. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își exprimă angajamentul de a analiza cu atenție toate cazurile speciale și de a asigura o distribuție echitabilă a resurselor pentru toate gospodăriile care au nevoie reală de sprijin. Familiile cu situații deosebite, care necesită o analiză suplimentară, s-au adresat deja Ministerului și au primit asistența necesară, inclusiv recalcularea, acolo unde a fost cazul”, au conchis reprezentanții Ministerului.

Pe 17 decembrie, NewsMaker a scris că o mamă din Moldova, care își crește singură copilul cu o boală rară, a criticat sistemul de evaluare a vulnerabilității energetice, după ce gospodăria ei a fost clasificată drept „non-vulnerabilă”. Femeia a publicat pe online cheltuielile anuale pentru îngrijirea copilului și a întrebat autoritățile dacă accesul la tratament vital este considerat un „lux”. Contactată de NM, aceasta a recunoscut că nu a depus contestație, însă intenționează să o facă. Detalii AICI.

Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate atribuită

Pe 10 decembrie, solicitanții de compensații pentru sezonul rece au fost notificați dacă sunt sau nu eligibili pentru plata monetară care vizează luna noiembrie. Unii cetățeni, care au fost calificați drept consumatori „non-vulnerabili” sau au beneficiat de o compensație minimă, și-au exprimat nemulțumirea pe online. „Programul a decis că noi suntem bogați”, „Voi ați mai întâlnit boieri care stau în chirie?”, „Cu așa compensație la energie și cazanul s-a făcut mai econom” – sunt doar unele din comentariile la acest subiect. Detalii AICI.

În situația în care s-a comis o eroare la calcularea compensațiilor sau au fost introduse date greșite în sistem, cetățenii sunt îndemnați să contacteze responsabilii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Precizările au fost făcute, pe 11 decembrie, de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Potrivit lui Vodă, sistemul are capacitatea să modifice aceste date și dacă se constată că au fost greșeli sau omisiuni „compensația va fi acordată ulterior – în luna următoare”. Detalii AICI.

Pe 11 decembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că echipa de la linia verde 08000 5000 lucrează la capacitate maximă pentru a răspunde la apelurile cetățenilor. „Suntem pregătiți să clarificăm orice întrebare și solicitare”, a dat asigurări oficialul. Buzu a evidențiat că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut și a prezentat în acest sens exemple. Detalii AICI.

Cetățenii pot suna la Linia verde 08000 5000 sau pot scrie la adresa de e-mail [email protected].


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: