De ce gazele naturale costă în Moldova 18 lei, când ar putea costa 10? Analiza NM
Full Article 10 minutes read

De ce gazele naturale costă în Moldova 18 lei, când ar putea costa 10? Analiza NM

Tariful pentru gazele naturale, în cazul consumatorilor casnici, ar fi putut fi puțin peste 10 lei pentru un metru cub, dacă Moldova ar fi cumpărat astăzi gaze la prețul pieței. Dar Moldovagaz continuă să folosească gazele naturale scumpe, pe care compania de stat Energocom le-a stocat toamna-iarna trecută. Mai mult, aceste achiziții au fost făcute netransparent, iar detaliile făcute publice au provocat un scandal uriaș. Aflați dintr-o analiză NM ce știm noi despre tariful mare pentru gazele naturale și despre achiziționarea cu scandal de anul trecut a gazelor scumpe.

Tarif excesiv, redus

Tariful pentru gazele naturale a fost redus recent în Moldova până la 16,73 lei pentru un metru cub. Cu TVA inclus, tariful pentru consumatorii casnici va constitui 18,07 lei.

Tariful actual include prețul de achiziție de 750 USD pentru 1000 m3,care este de aproape două ori mai mare decât prețurile de piață pentru gazele naturale la bursele europene din data de 14 iunie. Potrivit bursei ICE, prețul gazelor naturale în Europa este de 340-380 USD pentru 1000m3.

Dacă ar fi să calculăm tariful nu din prețul de achiziție aprobat – 750 USD (14 259 lei), dar dintr-un preț apropiat celui de piață – 380 USD (7 224 lei), atunci tariful ar fi putut constitui 9,70 lei sau 10,47 lei cu TVA inclus.

De unde avem acest preț pentru gazele naturale?

Moldovagaz a solicita ANRE să micșoreze tariful după ce a achitat devierile de tarif de aproape 5 miliarde de lei și a primit prețurile prognozate de achiziție de la Energocom (această întreprindere de stat a făcut, la comanda autorităților, toate achizițiile de gaze naturale pe piață (cu excepția celui contractat cu Gazprom).

Prognoza prețurilor oferită de Energocom nu a fost făcută publică, dar după cum a spus anterior într-un interviu pentru NM directorul Energocom, Victor Bînzari, prețul maxim prognozat în 2023 ar putea depăși puțin suma de 600 USD în luna decembrie.

Directorul Moldovagaz,Vadim Ceban, a explicat la rândul său că prețul anual mare de achiziție din tarif (750 USD) se datorează prețului ridicat de achiziție a gazelor naturale în primul trimestru din 2023.

Putem presupune că prețul real de achiziție a gazelor naturale în următoarele luni va fi mai mic, ceea ce ar putea crea premise pentru o nouă micșorare a tarifului, a menționat pentru NM și Victor Bînzari.

Cu toate acestea, Moldovagaz continuă să achiziționeze gaze naturale de la Energocom la prețuri cu mult mai mari decât cele de piață. În aprilie prețul a constituit 672 USD pentru o mie de metri cubi, în timp ce prețurile pe piață au variat între 430 și 540 USD, în mai – 655 USD în timp ce prețurile de piață au fost cuprinse între 280 și 420 USD.

Cauza acestei mari diferențe – rezerve mari de gaze naturale cumpărate de Energocom în toamna-iarna din 2022-2023 la prețurile de atunci.Potrivit directorului Energocom, întreprinderea a cumpărat în acea perioadă în jur de 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț mediu de 88 de Euro pentru MWh sau de 998 USD pentru o mie de metri cubi raportat la cursul de astăzi euro-dolar.

Moldova continuă să consume aceste gaze naturale și în prezent. Conform datelor din 9 iunie, Moldova mai are stocate 100 de milioane de metri cubi de gaze.

Notă: Moldova, fără regiunea transnistreană, consumă în medie anual 1 miliard de metri cubi de gaze naturale, dintre care 80% sunt utilizate în sezonul de încălzire. În 2022, consumul de gaze naturale s-a redus la 860 de milioane de metri cubi – cel mai mic indicator din toată istoria țării.

Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și directorul Energocom, Victor Bînzari, au declarat în repetate rânduri că autoritățile Moldovei s-au aprovizionat cu gaze pentru a nu se confrunta cu un deficit în sezonul de încălzire. Dar datorită unei ierni blânde și a economiilor făcute, inclusiv de către autorități și populație, consumul de gaze naturale a fost mai mic decât cel planificat. Datorită iernii calde și a consumului redus de gaze naturale, deja la sfârșitul lui ianuarie, începutul lunii februarie prețurile pe piața europeană au început să scadă.  

Experții și reprezentanții opoziției au mai multe întrebări cu privire la achizițiile făcute de Energocom.

Achiziția 1: gaz de la „Gazprom

Șeful Energocom, Victor Bînzari, a spus pentru NM că din cele 600 de milioane de metri cubi de gaze achiziționate de Moldova, aproape 80 de milioane de metri cubi au fost cumpărate de Energocom, de la Moldovagaz, adică de la „Gazprom”. Toate achizițiile, prețurile și volumele au fost stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale.

De exemplu, în august-septembrie, Energocom a cumpărat (,2) de la Moldovagaz aproape 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale la prețuri cuprinse între 1058,11 USD și 1881 USD pentru 1000 m3. Achizițiile au fost făcute nu doar pentru a face rezerve strategice, dar și pentru a ajuta Moldovagaz să plătească Gazprom pentru consumul curent.

Achiziția 2: Furnizorul secret

Potrivit directorului Energocom, încă 180 de milioane de metri cubi au fost achiziționate în conformitate cu două decizii secrete ale Comisiei pentru Situații Excepționale din data de 11 noiembrie și 19 ianuarie. Acestea au fost desecretizate abia la sfârșitul lunii aprilie 2023 deja de către Guvernul Recean.

Un singur punct nu a fost desecretizat – cel privind denumirea companiei de la care Energocom a cumpărat gaze naturale.

Directorul Energocom susține că întreprinderea a plătit pentru gazele naturale cumpărate în baza contractelor secrete cu 25% mai puțin decât prețurile de pe piață la acel moment. Potrivit bursei ICE, prețurile de piață în zilele în care au fost aprobate deciziile secrete de către Comisia pentru Situații Excepționale erau mai mari decât prețul pe care urma să-l plătească Energocom, dar diferența de preț este cu mult mai mică de 25%.

Licitație pe banii BERD și câștigătorul – un consilier guvernamental

Energocom a cumpărat încă 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale cu 300 de milioane de Euro oferiți sub formă de credit de către BERD în urma licitațiilor.

Denumirile companiilor, prețurile și volumele de gaze, care au fost livrate Moldovei,  nu au fost făcute publice până în prezent. Datorită informației, făcută enunțată de liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, și confirmată ulterior de către directorul Energocom în studioul NM, s-a aflat că  mai mult de jumătate din volumul de gaze naturale cumpărate în baza licitațiilor, a fost livrat în Moldova de către compania ERU Group (Energy Resources of Ukraine).Unul dintre șefii acestei companii este Willem Coppoolse, care a consultat în trecut ministerul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în problema achiziționării gazelor naturale.

De ce gazele naturale costă în Moldova 18 lei, când ar putea costa 10? Analiza NM

În toamna anului 2021, Willem Coppoolse ajuta Guvernul de la Chișinău și Energocom să facă primele achiziții de gaze naturale din surse alternative. Mai mult, potrivit datelor unei versiuni mai vechi a site-ului Energocom, în acea perioadă el personal conducea tenderele de achiziționare a gazelor naturale.

De ce gazele naturale costă în Moldova 18 lei, când ar putea costa 10? Analiza NM

În ianuarie 2022, Willem Coppoolse devine director al ERU Group, care în toamna-iarna 2022 a câștigat cele mai multe tendere de achiziționare a gazelor naturale pentru Moldova.

Directorul Energocom a precizat pentru NM că compania ERU a propus în cazul a peste 50% dintre tendere cel mai mic preț. Victor Bînzari a mai spus că nu vede niciun conflict de interese în cazul lui Willem Coppoolse și compania ERU Group.

„În a doua jumătate a anului 2021, Guvernul a decis că, după reducerea volumului de gaze livrate de către „Gazprom”, Energocom trebuie să facă achiziții de pe piață […] Willem Coppoolse a fost delegat ori de către misiunea UE, ori de către reprezentanții unei misiuni diplomatice, să ajute Energocom să înceapă livrările. Atunci el ne-a ajutat să facem primele achiziții, a povestit Victor Bînzari

Ce urmează?

Potrivit șefului Energocom, în jur de 50 de milioane din cele 100 de milioane de metri cubi de gaze rămase în stoc, vor fi folosite pentru consumul curent, restul va rămâne în rezervă. Datorită achiziționării gazelor la preț de piață, întreprinderea planifică să micșoreze prețul de vânzare pentru Moldovagaz.

În data de 9 iunie, Energocom a anunțat că se pregătește să semneze contracte de livrare a gazelor naturale în Moldova cu compania grecească DEPA și cu un furnizor din România, a cărui nume nu a fost divulgat. Prețul de livrare va depinde de indicele TTF, la care vor fi adăugate doar costurile pentru transportare. Compania nu a anunțat când vor fi semnate contractele și când vor începe livrările în Moldova.

În același timp, la începutul lunii iunie, prețurile gazelor naturale au început să crească în Europa. Potrivit bursei ICE, prețul gazelor naturale în ultimele două săptămâni a crescut de la 270 USD până la 380 USD pentru 1000 de metri cubi.

De ce gazele naturale costă în Moldova 18 lei, când ar putea costa 10? Analiza NM

De ce Energocom?

Dacă prețul oferit de Energocom este cu mult mai mare decât cel de pe piață din cauza rezervelor de gaze naturale „scumpe”, pe care compania le vinde consumatorilor, atunci de ce Moldovagaz cumpără gaze de la această companie?

Moldovagaz face referire la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. „Moldovagaz cumpără gaze naturale de la Energocompentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului în conformitate cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, pe care întreprinderea le aplică întocmai”, se arată în răspunsul Moldovagaz la solicitarea NM.

Compania a mai precizat că prețul mediu anual de achiziție oferit de Energocom este acceptabil și cel mai important este faptul că volumele de gaze naturale propuse corespund cerințelor Moldovagaz. „În așa mod,raportul dintre preț și volum [oferit de Energocom] este în prezent unul optim. Pe piața spot este practic imposibil să cumperi deodată astfel de volume la un preț accesibil. Mai mult, pentru astfel de achiziții există o procedură standard KYC (know your customer), și nu există nicio siguranță că Moldovagaz o va trece cu succes la alți vânzători. Drept urmare, această decizie se bazează pe o analiză a situației actuale de pe piață și pe procedurile de încheiere a astfel de tranzacții, au mai adăugat reprezentanții Moldovagaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: