moldova1.md

De ce Nicanor Ciochină a fost lăsat să candideze la alegerile din Boldurești? Explicația CEC și precizările Ministerului Justiției

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, susține că doar o persoană condamnată printr-o sentință definitivă nu poate candida la alegeri. Precizările au fost făcute în contextul scrutinului din comuna Boldurești, în urma căruia a câștigat Nicanor Ciochină — învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. „Ceea ce vedem în raport cu acest domn… nu este o decizie finală a judecatei, el este doar învinuit”, a evidențiat Postica, făcând referire la prevederile Codului electoral. De cealaltă parte, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că „legislația națională este în concordanță cu standardele altor state în acest domeniu”. Totuși, ea a calificat cazul din Boldurești drept regretabil și a anunțat că urmează să fie efectuată „o analiză corespunzătoare”.

În timpul unei emisiuni de la Rlive TV, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a fost întrebat de ce Nicanor Ciochină a avut posibilitatea să participe la aceste alegeri.

„Deoarece atunci când vorbim despre accesul la alegeri, noi nu vorbim despre abordări morale. Noi vorbim despre acele dispoziții legale care sunt scrise în Codul electoral. Potrivit articolului 16 din Codul electoral, doar persoana care este condamnată prin sentință finală nu poate fi admisă la alegeri sau persoana care, iarăși printr-o sentință finală a judecatei, este declarată vinovată pentru nedeclararea veniturilor sau este declarată incompatibilă. (…) Ceea ce vedem în raport cu acest domn… nu este o decizie finală a judecatei, el este doar învinuit”, a comunicat Pavel Postica pe 2 iunie.

În continuare, vicepreședintele CEC a explicat în ce circumstanțe Nicanor Ciochină „nu ar fi putut să participe la alegeri din punct de vedere tehnic, nu juridic”.

„Dacă sincer, se poate probabil de deschis parantezele, eu cred că fără rolul administrației publice locale care la timp nu a raportat despre faptul că el mult timp a absentat de la locul de muncă – pentru că noi, la nivel de Comisia Electorală Centrală, nu am știut – deși administrația publică locală, care știa că persoana nu merge la lucru și mult timp nu a ajuns la muncă, ei trebuiau să ne comunice încă vara și după asta, în principiu, alegerile ar fi putut avea loc încă toamna trecută. În acest caz, dacă el s-ar fi aflat în arest, probabil nu ar fi putut să participe la alegeri din punct de vedere tehnic iarăși, nu juridic. Dar avem ceea ce avem. Rezultatele preliminare au fost anunțate”, a precizat vicepreședintele CEC.

De cealaltă parte, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a ținut să sublinieze pentru TV8 că „legislația națională este în concordanță cu standardele altor state în acest domeniu”. Totuși, ea a calificat acest caz din Boldurești drept regretabil. „Cu siguranță este un caz regretabil și urmează să analizăm mai atent, mai profund, pentru a vedea ce măsuri se impun în condițiile date. (…) Urmează să facem o analiză plenară pentru a preveni astfel de situații pentru viitor”, a declarat ministra.

Întrebată ce măsuri concrete vor întreprinde autoritățile în acest caz, ministra Justiției a răspuns: „Urmează să facem o analiză corespunzătoare și ulterior vom veni cu detalii mai exacte”.

***

Nicanor Ciochină a fost reales primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni. Cel puțin asta reiese din rezultatele preliminare publicate de CEC, în urma scrutinului local din 1 iunie. Ciochină a fost reales cu o diferență de 13 voturi – a obținut 615 voturi, iar contracandidatul său, 602.

Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, Comisia Electorală Centrală a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești pe data de 18 mai 2025. În primul tur al alegerilor locale noi din 18 mai, acesta a obținut cel mai mare număr de voturi – 47,21% (549 de voturi) – insuficient însă pentru a câștiga din primul tur. Astfel, în turul doi, Ciochină s-a confruntat cu Sergiu Bulicanu, un alt candidat independent, care a acumulat 28,80% (335 de voturi).

Pe 2 iunie, după ce au fost anunțate rezultatele turului II, mama adolescentului de 14 ani a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu mai știe la ce ușă să bată. „Majoritatea sunt bucuroși în sat, numai eu urlu de durere. Nu știu la care ușă să mai bat, să strig să mi se facă dreptate. (…) Am ajuns eu în satul meu natal să mă simt o străină, străină cu durerea mea. Nu m-am așteptat ca lumea poate fi atât de haină, ei oare nu au copii acasă? ”, a menționat femeia. Ea a mai spus că voturile ar fi fost cumpărate. Întrebat cum comentează acuzațiile mamei copilului decedat, Nicanor Ciochină a răspuns că „nici într-un fel”, după care ar fi închis telefonul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lista PAS pentru parlamentare, scursă pe Telegram? Reacția partidului de guvernare

Un canal de Telegram a publicat pe 18 iulie o înregistrare audio în care Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar prezenta lista PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta ar urma să fie deschisă de Grosu însuși și pe ea se vor regăsi și doi concurenți din Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, nu a confirmat și nici infirmat autenticitatea înregistrării care a fost scursă, menționând că lista electorală a formațiunii va fi prezentată la sfârșitul săptămânii. Iar Igor Grosu a comunicat ulterior că, într-adevăr, membrii ai Platformei DA au acceptat să concureze din partea PAS.

În înregistrarea audio, care durează 6 minute, Igor Grosu ar enumera numele candidaților și poziția lor pe lista PAS pentru următoarele alegeri parlamentare. Astfel, lista electorală a formațiunii ar urma să fie deschisă de Igor Grosu însuși. Al doilea candidat ar fi premierul Dorin Recean, care nu este membru de partid.

Printre primii 20 de candidați ar urma să se regăsească și o parte din personalitățile despre care liderul PAS a anunțat că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenoarea Maria Acbaș și rectorul UTM, Viorel Bostan.

În înregistrare liderul PAS mai menționează că pe pozițiile 42 și 47 de pe listă ar putea să se regăsească candidați din partea Platformei Demnitate și Adevăr. Numele concurenților însă nu este menționat, Grosu spunând că încă se așteaptă un răspuns în această privință de la formațiune.

NM a solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, în legătură cu autenticitatea înregistrării scurse. Reprezentanta partidului de guvernământ nici nu confirmat, nici nu a infirmat veridicitatea acesteia, menționând că PAS își va prezenta oficial lista electorală duminică, 20 iulie.

La scurt timp după apariția înregistrării în spațiul public, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că, într-adevăr, membri ai formațiunii sale vor candida la parlamentare pe lista PAS. „Într-o situație politică normală, chiar și având șanse minime de accedere în Parlament, ne-am fi lansat într-o luptă politică, dar nimeni din Platforma DA nu a dorit să-și asume riscul de a lua câteva procente în alegeri și anume aceste procente să nu fie suficiente pentru a avea o majoritate proeuropeană. Sperăm mult că gestul nostru va fi apreciat la timpul potrivit de toți cetățenii care-și doresc o Moldovă Europeană”, a spus politicianul.

Ulterior, într-un mesaj pe Facebook, și Igor Grosu a comunicat că a primit „răspuns pozitiv” din partea Platformei DA cu privire la candidarea membrilor săi la alegerile parlamentare pe lista PAS.

Precizăm că posibilitatea ca membri ai Platformei DA să candideze la parlamentare din partea PAS a fost confirmată în urmă cu două zile de Grosu.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: