De la 1 iulie se majorează vârsta de pensionare pentru femei și judecători
Full Article 2 minutes read

De la 1 iulie se majorează vârsta de pensionare pentru femei și judecători

De la 1 iulie 2021, vârsta de pensionare a femeilor a crescut cu încă 6 luni, ajungând la 59 de ani și 6 luni. De asemenea, începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare a femeilor a început în 2017. Astfel, în fiecare an, vârsta de pensionare se majorează cu 6 luni. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, creșterea vârstei de pensionare pentru femei va dura până în 2028, până la atingerea plafonului de 63 de ani. Reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vârsta standard de pensionare.

Pentru bărbați, vârsta de pensionare nu se va schimba. Aceasta este de 63 de ani.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 34 de ani. În acelaşi timp, bărbaţii, care intenţionează să-şi perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani.

De menționat, că atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei pensia pentru limita de vârstă se stabilește în condițiile unui stagiu minim de cotizare de cel puţin 15 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: