Андрей Мардарь / NewsMaker

De la începutul anului, numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a crescut cu peste 33 de mii

În perioada ianuarie-noiembrie 2021, reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) au lucrat cu 70 938 de cetățeni aflați în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulți șomeri au fost din mediul rural – 65,5%. Totodată, mai mult de jumătate din numărul celor înregistrați sunt bărbați – 50,5%.

De la începutul anului, numărul șomerilor a crescut cu 33 053 persoane sau 46,6% din numărul totalul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

În aspect teritorial, cei mai mulți șomeri s-au înregistrat în: mun. Chișinău (2585), UTA Găgăuzia (2356), r-nul Ocnița (2012), r-nul Drochia (1732), r-nul Dondușeni (1537), r-nul Edineț (1181), r-nul Bălți (1155), r-nul Căușeni (1146), r-nul Florești (1120).

Nivelul de pregătire al persoanelor cu statut de șomer indică că cei mai mulți au studii primare, gimnaziale sau liceale – 65,9%. Totodată, ponderea șomerilor care dețin o diplomă de studii superioare este de 8%.

Potrivit datelor, cei mai mulți din cei care sunt în căutarea unui loc de muncă au vârsta 16-35 ani (10 707 șomeri).

De la începutul anului curent, în baza de date a ANOFM, au fost înregistrate 27 483 locuri de muncă vacante declarate de către 3 434 angajatori.

Potrivit datelor ANOFM, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, în evidență erau 18 455 șomeri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: