De la începutul războiului, Moldova a extrădat 35 de cetățeni ucraineni. Cum rămâne cu drepturile omului?
Full Article 4 minutes read

De la începutul războiului, Moldova a extrădat 35 de cetățeni ucraineni. Cum rămâne cu drepturile omului?

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, în data de 24 februarie 2022, Moldova a predat grănicerilor ucraineni 35 de cetățeni ucraineni care au trecut ilegal granița de stat și au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de către Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei. 

„În perioada 24.02.2022 – 10.01.2023, autoritățile Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei au preluatde la autoritățile competente ale Republicii Moldova 35 de cetățeni ai Ucrainei care au intrat sau au rămas pe teritoriul Republicii Moldova cu încălcări ale legislației privind trecerea frontierei de stat”, se menționează înrăspunsul solicitat de NM de la instituția ucraineană.

Potrivit Serviciului, transferul și primirea cetățenilor se realizează între Moldova și Ucraina în baza Acordului dintre Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Moldova privind readmisia persoanelor. Țările au încheiat tratatul de readmisie (un acord între state privind expulzarea forțată a unei persoane – NM) în 2017.

Este de remarcat faptul că Serviciul Grăniceresc ucrainean este responsabil pentru readmisia propriilor cetățeni exclusiv în cadrul unei proceduri accelerate, adică în cazurile în care aceste persoane au fost reținute de polițiștii de frontieră moldoveni în regiunea de frontieră în termen de 48 de ore din momentul traversării ilegale a frontierei de stat.

NM a trimis o solicitare la Poliția de Frontieră a Moldovei cu privire la situația celor 35 de cetățeni ucraineni extrădați de la începutul războiului în baza Tratatului de readmisie: dacă vreunul dintre aceștia a cerut azil în Moldova și dacă Moldova i-a considerat pe acești cetățeni ucraineni ca fiind refugiați sau nu. Imediat ce redacția va primi un răspuns, îl va publica.

Remarcăm faptul , dacă o persoană – legal sau ilegal – se află pe teritoriul Republicii Moldova și solicită azil, autoritățile moldovenești nu au dreptul să o extrădeze în altă țară, decât în ​​cazurile în care reprezintă o amenințare la adresa securității Republica Moldova.

„Solicitanții de azil nu sunt pedepsiți pentru intrarea ilegală sau șederea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova”.

– Legea „Cu privire la azil în Republica Moldova”, art. 9

 

„Nicio persoană care solicită azil nu poate fi întoarsă de la frontieră sau expulzată de pe teritoriul Republicii Moldova.”

– Legea „Cu privire la azil în Republica Moldova”, art. 11

 

Cu excepția cazurilor „dacă:
a) există motive justificate pentru a crede că această persoană reprezintă o amenințare la adresa securității statului Republica Moldova;
b) această persoană, fiind condamnată pentru o infracțiune gravă, deosebit de gravă sau extrem de gravă, prevăzută de Codul Penal al Republicii Moldova, în cazul căreia s-a pronunțat o hotărâre de judecată definitivă, reprezintă pericol pentru ordinea publică a Republicii Moldova.

– Legea „Cu privire la azil în Republica Moldova”, art. 11

***

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a interzis călătoriile în străinătate ale bărbaților de vârstă militară (18-60 de ani), cu câteva excepții (de exemplu, călătoriile le sunt permise bărbaților cu trei sau mai mulți copii).

În pofida interdicției, zeci de ucraineni pasibili de serviciul militar încearcă să părăsească țara ilegal, inclusiv traversând hotarul moldo-ucrainean. De exemplu, în septembrie 2022, la granița cu Moldova au fost reținuți doi bărbați pasibili de serviciul militar, care încercau să părăsească ilegal țara, făcându-și drum pe lângă o turmă de mistreți.

Potrivit organizațiilor internaționale, în Moldova sunt aproximativ 100 de mii de persoane strămutate din Ucraina care și-au părăsit casele din cauza războiului. Nu se cunoaște însă nici numărul exact al bărbaților care au venit în Moldova din Ucraina și nici dacă au făcut acest lucru legal sau au trecut ilegal frontiera de stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: