De luni, feroviarii din Bălți intră în grevă din cauza restanțelor salariale
Full Article 2 minutes read

De luni, feroviarii din Bălți intră în grevă din cauza restanțelor salariale

Începând de luni, 26 aprilie, angajații nodului feroviar Bălți vor intra în grevă. Oamenii vor veni la muncă, însă nu vor lucra. Președintele comitetului sindical al feroviarilor din Bălți Andrei Țîbîrnac a declarat că angajații Căii Ferate a Moldovei (CFM) vor recurge la acest gest întrucât nu și-au primit salariile restante. Ar urma să se alăture protestului și feroviari din alte localități, scrie esp.md.

Andrei Țîbîrnac a amintit că feroviarii au solicitat să le fie achitate salariile restante până în 25 aprilie, însă cererea nu a fost satisfăcută: „Vom veni la locurile de muncă, însă nu vom începe lucrul până nu vor fi alocate resursele necesare pentru a ne achita datoriile salariale. În caz contrar, dacă calea ferată nu este necesară țării noastre, să declare falimentul instituției, să o scoată la vânzare, să plătească oamenilor salariile conform legislației”.

Reprezentantul feroviarilor a amintit că, pe 12 aprilie, angajații CFM au expediat o scrisoare deschisă președintei țării Maia Sandu, dar și deputaților, în cadrul căreia au anunțat că, dacă nu-și vor primi lefurile, pe 26 aprilie vor intra în grevă.

„Toți dau din cap că nu pot, nu le stă în putere”, a menționat Țîbîrnac.

***

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai multe luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste, dar așa și nu și-au primit banii. În luna decembrie anul trecut, mai mulți angajați ai CFM au fost trimiși în șomaj tehnic cu menținerea a 75 la sută din salariu.

Deputații au format o comisie specială căreia i-au încredințat să clarifice, ce se întâmplă la întreprinderea de stat CFM și care este situația financiară a acesteia. Potrivit datelor oferite în cadrul primei ședințe a comisiei, întreprinderea a început să acumuleze datorii în anii 2010 și acum, acestea constituie 665 milioane de lei, dintre care 92 milioane de lei sunt datorii salariale.

Mai multe detalii despre situația de la CFM și cum a ajuns întreprinderea să acumuleze datorii, AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: