De unde a avut 4 milioane de lei? Un deputat al Platformei DA cere investigarea veniturilor ex-șefului de la SIS, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci
Full Article 3 minutes read

De unde a avut 4 milioane de lei? Un deputat al Platformei DA cere investigarea veniturilor ex-șefului de la SIS, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Vasile Năstase solicită Autoritatății Naționale de Integritate (ANI) să verifice veniturile fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari. 

Într-o scrisoare adresată președintei ANI Rodica Antoci, deputatul Platformei DA Vasile Năstase solicită investigarea „minuțioasă” a veniturilor lui Vasile Botnari, sursele de proveniență și motivul pentru care acestea nu figurează în declarațiile sale de avere.

„Am interpelat astăzi ANI. Să aflăm de unde a avut criminalul Botnari 4 milioane de lei pentru a plăti despăgubirile, avionul, amenda,etc. Acest caz trebuie să devină o preocupare permanentă a fiecăruia dintre noi, până când călăii – toți până la unul – vor ajunge la pușcărie!”,a  scris Năstase pe pagina sa de Facebook.

Solicitarea vine după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Botnari s-a angajat să plătească pagubele de 125 de mii de euro pentru condamnarea Republicii Moldova la CEDO în dosarul profesorilor turci expulzați și alte 350 de mii de lei, costurile pentru avionul care i-a transportat pe acei oameni în Turcia.

Amintim că deputatul PAS Sergiu Litvinenco l-a acuzat de minciună pe procurorul general Alexandr Stoianoglo. Potrivit deputatului, Vasile Botnari a fost pedepsit doar cu o amendă de 88 de mii de lei în cazul expulzării profesorilor turci, nu și cu condamnare cu suspendare, așa cum a declarat Stoianoglo pe 8 septembrie, într-o emisiune televizată.

Într-un comunicat publicat pe 10 septembrie, Procuratura Generală a reiterat că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. De asemenea, reprezentanții instituției au menționat că s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu pe numele procurorului de caz, Victor Plugaru.

Precizăm că Vasile Botnari a fost numit în funcția de șef al SIS în 2018.

Înainte de asta, Botnari a deținut funcția de Director General în Compania „Chișinău Aeroport Service”, apoi în Compania Aeriană „Air Moldova”, a fost Director General la Agenția Transporturilor. Din decembrie 2010 până în mai 2013 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Democrat. În mai 2013 a fost învestit în funcția de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, funcție deținută până în iulie 2015 odată cu căderea Guvernului Streleț. În ianuarie 2016 devine ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Pavel Filip. În februarie 2017 este ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”.

În aprilie 2020, NM a scris că Vasile Botnari lucrează în calitate de consultant în cadrul Administrației de Stat a Drumurilor. Atunci, Vasile Botnari a negat, însă, informația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: