De vineri, pacienții cu forme ușoare de COVID-19 care nu suferă de alte boli, vor fi tratați la domiciliu
Full Article 2 minutes read

De vineri, pacienții cu forme ușoare de COVID-19 care nu suferă de alte boli, vor fi tratați la domiciliu

Începând de vineri, 10 aprilie, pacienții cu forme ușoare de COVID-19 care nu suferă de boli secundare vor fi tratați la domiciliu. Anunțul a fost făcut de către Tatiana Zatîc, șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară, Urgenta şi Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

„Toți medicii de familie din țară au fost instruiți. De mâine, pacienții cu forme ușoare de COVID-19 care nu suferă de boli secundare, cum este diabetul, maladii cardiovasculare, maladii ale aparatului respirator sau maladii oncologice vor fi tratați la domiciliu”, a anunțat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Aceasta a precizat că persoanele de peste 60 de ani cu semne clinice vor fi în continuare internate în spitale. De asemenea, vor fi internați cei care au alte maladii, copiii și gravidele.

Pacienții vor fi supravegheați și monitorizați telefonic de către medicii de familie. În cazul aparițiilor simptomelor, pacienții vor fi consultați și vor primi indicațiile necesare pentru tratament.

Medicii de familie vor transmite pacienților fișe de monitorizare care vor fi completate timp de 14 zile. De asemenea, aceștia vor primi o înregistrare video, menită să îi ajute să se automonitorizeze (cum să își măsoare corect temperatura corpului, cum să își măsoare frecvența respirației).

„Vom merge pe o filieră nouă: vom spitaliza doar atunci când există criteriile necesare sau la sesizarea medicului de familie, atunci când starea pacientului nu permite tratamentul la domiciliu și este necesar de spitalizat. În ceea ce ține copiii și gravidele, aici nu s-a schimbat algoritmul de prestare a serviciilor: ei vor fi disponibili pentru spitalizare începând cu caz suspect, caz probabil și caz confirmat. Toate formele, începând cu cele ușoare și terminând cu cele grave, vor fi tratate exclusiv în staționar”, a precizat Șefa Direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești, Svetlana Lupu.

Amintim că, în Republica Moldova, până în prezent, din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, au murit 28 de oameni. În total, au fost infectate 1174 de persoane. Dintre acestea, 50 s-au însănătoșit.

Printre cei infectați sunt 317 lucrători medicali, inclusiv 16 din rândul angajaților Spitalului Clinic Republican.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: