Descinderi acasă la Vladislav Zara, fostul șef al ASP. Procurorii anticorupție efectuează percheziții
Full Article 3 minutes read

Descinderi acasă la Vladislav Zara, fostul șef al ASP. Procurorii anticorupție efectuează percheziții

Procurorii anticorupție efectuează pe 10 mai percheziții la domiciliul lui Vladislav Zara, fostul șef al Agenției Servicii Publice (ASP).

Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Anticorupție. Potrivit acesteia, este vorba despre dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Vladislav Zara a fost numit în funcția de director al ASP în mai 2020. El a demisionat în august 2021 și a fost înlocuit de Mircea Eșanu. Anterior, Zara a deținut funcția de director-adjunct al instituției.

Pe 12 mai 2021, deputatul Radu Marian a expediat un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, dar și directorului ASP, Vladislav Zara, solicitând anularea licitației de achiziționare a blanchetelor pentru actele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare.

Pe 29 iunie, Radu Marian a anunțat că se va adresa la Procuratura Generală și la Centrul Național Anticorupție în legătură cu acest subiect. Deputatul susține că „această licitație nu este nimic altceva decât o schemă de jecmănire a cetățenilor Republicii Moldova”.

Pe 1 iulie 2021, Zara a organizat o conferință de presă și a declarat că a fost chemat de două ori la președinție, iar un consilier prezidențial i-ar fi sugerat „cu text deschis” că ASP trebuie să anuleze licitația de 500 de milioane de lei privind achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare.

La începutul lunii septembrie 2021, în urma unui audit desfășurat la ASP, Corpul de control al prim-ministrului, Natalia Gavrilița, a depistat mai multe încălcări ale legii în procesul de organizare a licitaţiei, inițiată în ianuarie 2021 de către fosta conducere a Agenției Servicii Publice.

Achiziția cu o valoare de circa 500 milioane de lei avea două loturi: procurare a circa 3 milioane de blanchete utilizate pentru perfectarea actelor și procurare de echipament și a unui program specializat de personalizare a actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. 

Astfel, achiziția a fost stopată, iar dosarul cu documentele ridicate de Corpul de Control al Prim-ministrului a fost trimis Procuraturii pentru inițierea unei anchete.

Pe 3 mai, 13 persoane, printre care și Sergiu Railean, au fost reținute în urma a 60 de percheziții efectuate în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte.

Pe 5 mai 2022, fostul director al ASP Serghei Răilean a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: