Decis: Profitul BNM va fi redirecționat la venitul bugetului de stat
Full Article 4 minutes read

Decis: Profitul BNM va fi redirecționat la venitul bugetului de stat

Parlamentul  a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege prin care se propune instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat. Documentul a fost susținut de 52 de deputați. Opoziția susține că proiectul nu presupune întoarcerea banilor din frauda bancară, ci doar trasferul anumitor sume de bani „dintr-un buzunar în altul”. 

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a explicat că, în cazul în care capitalul statutar constituie mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar. În cazul în care capitalul statutar constituie de la 4% până la 10% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% va fi transferat la venitul bugetului de stat.

În cazul în care capitalul statutar constituie mai mult de 10% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat. Potrivit ministrului, promovarea proiectului de lege va diminua presiunea financiară asupra bugetului de stat pe termen mediu și lung, ca urmare a deservirii obligațiunilor de stat emise în anul 2016, cu suma profitului disponibil pentru distribuirea Băncii Naționale aferent anului financiar respectiv.

De cealaltă parte, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a criticat inițiativa. Acesta susține că documentul nu propune un mod concret de a scuti cetățenii de a achita pentru banii furați.

„Aceste 218 milioane, care sunt propuse, au o țintă electorală. Dar, decât nimic, Platforma Demnitate și Adevăr susține această idee. Mai ales că noi am propus ca această sumă, în întregime să fie direcționată pentru indexarea pensiilor, care sunt sub minimul de existență – peste 430 de mii de pensionari”, a notat Alexandru Slusari.

Dumitru Alaiba, deputat al Partidului Acțiune și solidaritate, a menționat că este un proiect „cosmetic”.

„Nu este un proiect rău sau bun. Este un proiect care nu aduce miliardul înapoi, așa cum ați promis, dragi colegi în campanie. De la acest proiect miliardul va rămâne furat, miliardul va rămâne nerecuperat, va rămâne în continuare prin offshore-uri, iar ce care furat, care au facilitat acest furt sau care au obstrucționat ancheta ani de zile, vor rămâne nepedepsiți”, a spus parlamentarul.

Deputatul Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a declarat că astăzi nu se discută despre recuperarea miliardelor furate.

„Nu este aceeași pușculiță, dacă suntem deputați și cunoaștem legea. Banii pe care îi are Banca Națională nu au nimic cu bugetul public național. De ce mințiți cetățenii? Nu sunt bani care pot fi utilizați pentru interesele cetățenilor – programe sănătate, investiții și așa mai departe. Sunt banii Băncii Naționale. Și guvernul propune prin lege să responsabilizăm BNM. Să folosim veniturile acestei bănci naționale, care este o instituție publică, dar independentă, să-i folosim în gestionarea unei situații foarte grave, când cetățenii trebuie să achite banii furați”, a mai spus socialistul.

Rezultatele preliminare, până la efectuarea auditului, ale Băncii Naționale a Moldovei pentru anul 2019 arată un profit disponibil pentru distribuire de circa 436 milioane de lei.

Proiectul de lege mai prevede modificarea legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat.

Potrivit autorilor, formula propusă este conformă cu practicile internaționale și asigură echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a BNM, generează resurse suplimentare pentru implementarea politicii monetare, precum și pentru completarea veniturilor bugetului de stat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: