Decrete prezidențiale. Viorica Puica, noua judecătoare a Curții Constituționale, obține gradul superior de calificare
Full Article 2 minutes read

Decrete prezidențiale. Viorica Puica, noua judecătoare a Curții Constituționale, obține gradul superior de calificare

Viorica Puica, desemnată în noiembrie în funcția de judecătoare a Curții Constituționale, s-a ales cu gradul superior de calificare a judecătorului. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu. Șefa statului a semnat și un decret care prevede numirea în funcție a doi judecători, până la atingerea plafonului de vârstă. 

Maia Sandu a semnat un decret pe 5 decembrie pentru conferirea gradului superior de calificare a judecătorului.

„Doamnei Viorica Puica, judecător la Curtea Constituțională, i se conferă, de la data desemnării în funcție, gradul superior de calificare a judecătorului”, se arată în decretul semnat de Sandu.

Un alt decret prevede numirea în funcție a doi judecători.

„Domnii Nicolae Ghedrovici și Igor Negreanu se numesc în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă”, se declară în decretul semnat de șefa statutului. Se menționează că decretul, semnat de președintă pe 29 noiembrie, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Viorica Puica a fost numită judecător la Curtea Constituțională, cu șase voturi pro, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii în ședința din 24 noiembrie. Puica activează în calitate de judecător din anul 2002. A pretins de câteva ori la postul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a acumulat numărul necesar de voturi.

În luna iunie 2020, Puică a participat din nou la concursul pentru funcția de magistrat al CSJ. Din șapte candidați, Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o doar pe ea și a transmis hotărârea pentru aprobare în Parlament. În iulie, același an, la ședința comisiei juridice, deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat au votat împotriva numirii sale. În cele din urmă, Viorica Puica a venit la șefia CSJ, în calitate de președinte interimar, pe 25 august 2023, potrivit deciziei CSM.

Nicolae Ghedrovici, în martie 2017, a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Anenii Noi, pe un termen de cinci ani.

Igor Negreanu, în noiembrie 2017, a fost desemnat judecător la Judecătoria Orhei (sediul Rezina), pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție al instanței.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: