„Depinde nu numai de Moldova”. Maia Sandu va depune eforturi pentru relații bune cu Rusia
Full Article 3 minutes read

„Depinde nu numai de Moldova”. Maia Sandu va depune eforturi pentru relații bune cu Rusia

După deblocarea relațiilor cu România și Ucraina, una dintre prioritățile Republicii Moldova ar trebui să fie resetarea relațiilor cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de către președinta Maia Sandu, într-un discurs adresat pe 15 ianuarie cu ocazia Zilei Diplomatului. De asemenea, Maia Sandu a menționat că își dorește relații bune cu Federația Rusă, dar și cu SUA. 

Maia Sandu a făcut referire la întrevederile pe care le-a avut la începutul mandatului său cu președinții României și Ucrainei și a criticat politica fostului președinte al țării, Igor Dodon.

„Goana unora după selfie-uri diplomatice a înscris pagini de rușine pentru diplomația noastră. Dar vreau să vă asigur că eu, în calitate de președinte, voi face tot ce-mi stă în putință ca să readuc respectul pentru Republica Moldova pe plan internațional”, a declarat Maia Sandu.

Președinta țării a punctat că este necesară o resetare a relațiilor cu UE, despre care a spus că au fost afectate în timpul guvernărilor din ultimii ani.

„Dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice și economice care să transforme R. Moldova într-un stat european, cu instituții europene. (…) Vrem să aducem Moldova în UE, dar este foarte important să păstrăm relații bune, cordiale, și cu alți parteneri ai țării noastre, inclusiv cu alte puteri globale”, a precizat Maia Sandu.

În privința relațiilor cu Rusia, șefa statului a spus că acestea trebuie să se bazeze pe dialog și respect reciproc. Maia Sandu a făcut referire inclusiv la necesitatea evacuării trupelor și munițiilor militare staționate pe teritoriul Republicii Moldova.

„În privința Rusiei, știți că avem o relație complexă, o relație în care avem multe domenii în care cooperăm, foarte mulți concetățeni care locuiesc în Rusia, legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă, care presupune respectul pentru neutralitatea noastră, inclusiv depășirea situației în care ne aflăm în procesul de reglementare transnistreană, cât și cea legată de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre”, a declarat președinta țării și a precizat că, personal, va depune toate eforturile pentru o relație bună cu Federația Rusă.

„Evident, realizarea acestui obiectiv depinde nu numai de Moldova, dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și avantajoasă cu Federația Rusă”, a conchis Maia Sandu.

Maia Sandu a remarcat și parteneriatul bun cu SUA și a menționat că își propune consolidarea acestuia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: