Ion Ceban

Deputat sau primar de Chișinău? Ion Ceban, pregătit să fie cap de listă al MAN la alegerile parlamentare

Primarul de Chișinău Ion Ceban a declarat că ar putea fi cap de listă al partidului său, Mișcarea Alternativă Națională (MAN), la alegerile parlamentare care vor avea loc în 2025. Totodată, el a spus că „cel mai probabil”, după alegeri, va continua să activeze în calitate de primar. 

„Eu, cel mai probabil, voi fi cap de listă MAN la aceste alegeri parlamentare. Cred că la ziua de astăzi o altă echipă mai profesionistă nu există și pot demonstra aceasta din toate punctele de vedere. Și cel mai probabil, după alegerile parlamentare, eu voi continua să lucrez în calitate de primar”, a declarat Ceban la emisiunea „По фактам” de la Exclusiv TV.

La aceeași emisiune, Ceban a evitat să comenteze promovarea echipei sale pe panourile publicitare și în stațiile de transport din Chișinău, dar a descris-o. „Avem o echipă excelentă, profesionistă. Repet încă o dată, în alte formațiuni politice nu există oameni de o asemenea calitate. Am văzut ce oameni au fost, am văzut și calitatea managerilor. Am văzut și activitatea PAS. Munca la nivel de stat, munca municipală – nu este despre distracție sau umor. Trebuie să muncești zilnic, cu mânecile suflecate. Trebuie să știi ce ai de făcut”, a menționat Ceban.

***

Ion Ceban a obținut al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău urmare a scrutinului din 5 noiembrie 2023. Precizăm că mandatul unui primar este de 4 ani.

MAN, condus de Ion Ceban, a fost înregistrat oficial la ASP în ianuarie 2023. O categorie aparte a membrilor MAN o constituie angajații Primăriei Chișinău. Consilieri, șefi de Direcție, șeful cabinetului primarului și viceprimarii Ilie Ceban, Irina Gutnic și Angela Cutasevici fac parte din partidul edilului Ion Ceban. Detalii AICI.

În noiembrie 2024, Ion Ceban a anunțat că Mișcarea Alternativă Națională se extinde în raioane. Detalii AICI.

Tot în luna noiembrie, Ion Ceban a fost întrebat ce va face în cazul în care MAN va accede în Parlament. „Eu voi continua să rămân să îmi onorez toate angajamentele pe care le-am luat în fața alegătorilor”, a dat asigurări primarul. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: