Colaj NM

Deputații care vor să se vaccineze, chemați să anunțe Secretariatul Parlamentului. Reacția PAS și PSRM

Secretariatul Parlamentului va crea o listă a persoanelor din cadrul instituției, dispuse să fie imunizate anti-COVID-19. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și liderul fracțiunii Partidul Socialiștilor (PSRM) Corneliu Furculița au anunțat că pledează împotriva includerii parlamentarilor în categoria prioritară pentru vaccinare.

Secretariarul Parlamentului a anunțat că a început să întocmească lista persoanelor dispuse să fie imunizate împotriva coronavirusului. Deputatul PAS Dumitru Alaiba a publicat o scrisoare îm acest sens, pe care a primit-o pe mail. Coform acesteia, lista urmează să fie definitivată până pe 12 aprilie. Aleșilor poporului ar urma să le fie administrat serul AstraZeneca.

„Deputații – înaintea tuturor. Greață și dezgust”, a scris Alaiba.

Deputații – înaintea tuturor.
Greață și dezgust.

Publicată de Dumitru Alaiba pe Joi, 8 aprilie 2021

La scurt timp, Sceretariatul Parlamentului a publicat un comunicat prin care argumentează că  acțiunea este o etapă preparatorie necesară și recomandată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale întru estimarea numărului necesar de doze, modalitatea și graficul de vaccinare.

„Procedura propriu-zisă va avea loc în conformitate cu planul de vaccinare stabilit de ministerul de profil. În acest context, corpul de deputați și angajați ai Secretariatului Parlamentului au fost informați despre acest exercițiu și rugați să-și exprime disponibilitatea de a fi sau nu vaccinați”, se arată în declarație.

A venit cu o reacție și liderul fracțiunii parlamentare a PSRM Corneliu Furculiță.

„Deputații socialiști cred că fiecare dintre parlamentari trebuie să se vaccineze anti-COVID-19 în etapa în care îi vine rândul în mod obișnuit, ca și în cazul altor cetățeni ai țării noastre. În cazul în care în Parlament sunt deputați care se încadrează în grupul cetățenilor care urmează să fie vaccinați în etapa a doua, inițiată deja la nivel de țară, aceștia trebuie să o facă la invitarea persoanelor responsabile de procesul de vaccinare. Fracțiunea PSRM subliniază că deputații nu trebuie să aibă prioritate în procesul de imunizare”, a scris Furculiță.

Ca urmare a mesajului adresat de Secretariatul General al Parlamentului către deputați și angajații instituției…

Publicată de Corneliu Furculita pe Joi, 8 aprilie 2021

 

***

De la începutul pandemiei și până în prezent, 145 de persoane, inclusiv deputați și angajați ai Secretariatului Parlamentului, au fost infectați cu noul tip de coronavirus.

Precizăm că cel puțin 5 deputați moldoveni s-au vaccinat anti-Covid în România, datorită faptului că dețin și cetățenia acestei țări. Este vorba despre deputații Octavian Țîcu, Iurie Reniță, Maria Ciobanu, Andrian Candu, Monica Babuc.

Iar deputatul Partidului Democrat Ion Leucă a recunoscut că a fost imunizat în spitalul din Glodeni. Asta în pofida faptului că la momentul respectiv erau imunizate persoanele incluse în prima etapă de imunizare, cele implicate în lupta cu coronavirusul.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: