parlament.md

Deputații din opoziție s-au plâns coraportorilor Comisiei de Monitorizare a APCE, prezenți la ședința Parlamentului, de „abuzurile” PAS (VIDEO)

Ședința plenară a Parlamentului din 14 octombrie se desfășoară cu prezența Coraportorilor Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În debutul acesteia, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și cei din fracțiunea „ȘOR” s-au plâns pe majoritatea parlamentară. Deputata Marina Tauber a ținut un discurs în limba engleză.

Coraportorii pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către Republica Moldova, Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez, care efectuează, în perioada 12-16 octombrie, o vizită de documentare la Chișinău, au fost invitați să asiste la ședința plenară a Legislativului.

Profitând de prezența oaspeților, deputații BCS și cei ai fracțiunii „ȘOR” s-au plâns de acțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară. Parlamenatarii au acuzat PAS că ar comite „abuzuri”, după ce nu a susținut propunerile opoziției parlamentare privind  audierea premierului Natalia Gavrilița și a vicepremierului Andrei Spînu pe subiectul securității energetice.

„Stimați coraportori, în așa fel și la fiecare ședință nicio propunere, nici un proiect de lege al opoziției nu se susține de majoritatea parlamentară. Deja aceasta este destul, să înțelegeți ce se întâmplă în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat deputatul Vladimir Voronin.

Iar deputata Marina Tauber a susținut un discurs în limba engleză, prin care s-a plâns că fracțiunea pe care o reprezintă nu conduce nicio comisie parlamentară.

https://www.youtube.com/watch?v=qJo_DD_0ES4&ab_channel=Partidul%C8%98OR

***

Anterior, Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez au purtat discuții cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și ai comisiilor permanente. Tematicile discuțiilor țin de ultimele evoluții politice din țară, planul de acțiuni ale Guvernului, agenda de reforme, dar și procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: