europarl.europa.eu

Deputații europeni cer embargo complet asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze

Parlamentul European își exprimă indignarea față de atrocitățile raportate de către forțele armate ruse și solicită ca autorii crimelor de război să fie trași la răspundere. Într-o rezoluție adoptată joi cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri, deputații europeni cer măsuri punitive suplimentare, inclusiv „un embargo imediat complet asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze”.

Aceasta ar trebui să fie însoțită de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de „retragere a sancțiunilor în cazul în care Rusia ia măsuri pentru restabilirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și își îndepărtează complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

De asemenea, deputații europeni insistă pe excluderea Rusiei din din G20 și alte organizații, precum UNHRC, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și altele.

„Ar fi un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la afaceri, ca de obicei, cu statul agresor”.

Pentru ca sancțiunile să fie mai eficiente, Parlamentul solicită excluderea băncilor ruse din sistemul SWIFT, interzicerea tuturor navelor conectate cu Rusia să intre în apele teritoriale ale UE și să acosteze în porturile UE. Deputații europeni cer, de asemenea, confiscarea „tuturor bunurilor care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați cu regimul lui Putin, precum și celor din Belarus legați de regimul lui Lukașenko”.

Livrările de arme trebuie să continue și să fie intensificate

Eurodeputații se referă și la atrocitățile șocante, „care echivalează incontestabil cu crime de război”, comise de trupele ruse în Ucraina și în special în Bucea, și la distrugerea completă sau aproape completă a Mariupolului, Volnovakha și a altor orașe și sate. Aceștia subliniază că autorii crimelor de război trebuie trași la răspundere și solicită înființarea unui tribunal special al ONU pentru crimele din Ucraina.

Parlamentul reiterează că livrările de arme trebuie să continue și să fie intensificate pentru a permite Ucrainei să se apere în mod eficient. Deputații europeni susțin ajutorul suplimentar defensiv acordat forțelor armate ucrainene în mod individual de către statele membre ale UE și în mod colectiv.

Menționând că aproape 6,5 milioane de cetățeni ucraineni au fost strămutați în interior și peste 4 milioane au fugit din țară din cauza războiului, eurodeputații solicită coridoare umanitare sigure pentru evacuarea civililor.

Ei condamnă retorica rusă care sugerează că ar putea recurge la utilizarea armelor de distrugere în masă și subliniază că orice astfel de desfășurare ar avea cele mai grave consecințe.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: