Deputații europeni cer embargo complet asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze

Parlamentul European își exprimă indignarea față de atrocitățile raportate de către forțele armate ruse și solicită ca autorii crimelor de război să fie trași la răspundere. Într-o rezoluție adoptată joi cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri, deputații europeni cer măsuri punitive suplimentare, inclusiv „un embargo imediat complet asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze”.

Aceasta ar trebui să fie însoțită de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de „retragere a sancțiunilor în cazul în care Rusia ia măsuri pentru restabilirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și își îndepărtează complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

De asemenea, deputații europeni insistă pe excluderea Rusiei din din G20 și alte organizații, precum UNHRC, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și altele.

„Ar fi un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la afaceri, ca de obicei, cu statul agresor”.

Pentru ca sancțiunile să fie mai eficiente, Parlamentul solicită excluderea băncilor ruse din sistemul SWIFT, interzicerea tuturor navelor conectate cu Rusia să intre în apele teritoriale ale UE și să acosteze în porturile UE. Deputații europeni cer, de asemenea, confiscarea „tuturor bunurilor care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați cu regimul lui Putin, precum și celor din Belarus legați de regimul lui Lukașenko”.

Livrările de arme trebuie să continue și să fie intensificate

Eurodeputații se referă și la atrocitățile șocante, „care echivalează incontestabil cu crime de război”, comise de trupele ruse în Ucraina și în special în Bucea, și la distrugerea completă sau aproape completă a Mariupolului, Volnovakha și a altor orașe și sate. Aceștia subliniază că autorii crimelor de război trebuie trași la răspundere și solicită înființarea unui tribunal special al ONU pentru crimele din Ucraina.

Parlamentul reiterează că livrările de arme trebuie să continue și să fie intensificate pentru a permite Ucrainei să se apere în mod eficient. Deputații europeni susțin ajutorul suplimentar defensiv acordat forțelor armate ucrainene în mod individual de către statele membre ale UE și în mod colectiv.

Menționând că aproape 6,5 milioane de cetățeni ucraineni au fost strămutați în interior și peste 4 milioane au fugit din țară din cauza războiului, eurodeputații solicită coridoare umanitare sigure pentru evacuarea civililor.

Ei condamnă retorica rusă care sugerează că ar putea recurge la utilizarea armelor de distrugere în masă și subliniază că orice astfel de desfășurare ar avea cele mai grave consecințe.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: